Vijesti 24.09.2021.

Nakon reakcija iz UKC i TGT, Stanivuković ponovio tvrdnje o kiseoniku

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oglasio se i na Fejsbuku nakon što je danas rekao da se u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a da je taj posao povjeren firmi koja ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, ne i medicinskog kiseonika, nakon čega su usljedile reakcije mnogih.

Prvi čovjek grada objavio je da su samo dvije moguće istine.

– Prva je da su uvozili tehnički – industrijaki gas koji je kao takav išao na Klinički centar, pacijentima, što predstavlja zločin protiv čovječnosti. Druga je da su neovlašteno uvozili medicinski gas bez licenci, atesta i kontrole, a knjižili ga kao tehnički – industrijski gas. Ovo predstavlja najgrublje i najgnusnije falsifikovanje dokumenata, zloupotrebu položaja i nesvjestan rad u službi, što nas može skupo koštati, prije svega ljudskih života, jer kiseonik nije prošao apsolutno niti jednu provjeru – navodi Stanivuković u svojoj objavi.

Ponovio je da promet tog kiseonika samo ove godine, iznosio 1.350.000KM, a ugovor je zaključen na dva miliona. Nakon što je Stanivuković o ovome govorio danas ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da odgovorno tvrdi da je kiseonik ispravan i da je isti kao i u ostatku Evrope. Istakao je da Stanivuković plaši pacijente i širi paniku, te da su ovakve optužbe su za tuzbu.

Direktor preduzeća “TGT tehnogas” iz Laktaša Stanislav Čađo izjavio je da su notorna neistina i laž tvrdnje koje je gradonačelnik Banjaluke iznio o tobožnjoj ugroženost zdravlja pacijenata. -Kiseonik koji se proizvodi u postrojenjima za proizvodnju kiseonika je jasno određene čistoće koja apsolutno zadovoljava sve standarde njegove primjene, dakle i u medicini – rekao je Čađo u izjavi Srni.

(N.Sp.)