Vijesti 13.12.2018.

NAKON TRI GODINE RAZGOVORA Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad

ČITANJE: 1 minuta

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije “Šandong Internešnal” Jang Sju potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, prva faza projekta od Banjaluke do Prijedora. 

– Današnji ugovor je realizacija razgovora vođenih više od tri godine – rekao je Trninić navodeći da je ovo prvi put da se radi takav projekat.

Generalni direktor  kompanije “Šandong Internešnal”  rekao je da je ugovor potpisan u Banjaluci primjer uzajamne koristi te da su potrebne dvije godine pripremnih radova i tri godine izgradnje. Naveo je i da će se truditi da skrate predviđene rokove.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u ime RS zahvalio se kineskoj kompaniji navodeći da je riječ o jednoj od najboljih kompanija iz Kine.

Dodik je rekao i da očekuje i da će kineski partneri biti efikasni.

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor.

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost auto-puta, plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbijeđen od putarine.

(ATV)

 

Oznake: Milorad Dodik