Vijesti 03.03.2016.

Nakon tri mjeseca istrage, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo sutra iznosi rezultate istrage o smrti Mahira Rakovca

ČITANJE: 1 minuta
pravda za mahira
Kantonalno tužilaštvo KS će se sutra, u petak, oglasiti nakon gotovo tri mjeseca istrage u vezi sa tragičnom smrti dječaka Mahira Rakovca.

Tokom istrage saslušano je na desetine svjedoka, naređeno je osam vještačenja, upućeni su zahtjevi FUP-u i MUP-u te je sačinjeno 50 službenih zabilješki i upućeno 80 zahtjeva i prijedloga.

Kako je kazala glavna tužiteljica Dalida Burzić na posljednjoj press konferenciji, koja je održana početkom januara, prikupljena je obimna materijalna dokumentacija iz sedam osnovnih škola i inspekcija na podrčju Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Također, izuzeta je i tehnička oprema više osoba.

Mahirovi roditelji, ali i šira javnost, od istražnih organa očekuju odgovore kada, gdje i kako je nad Mahirom vršeno zlostavljanje i terorisanje u obrazovnoj ustanovi koju je pohađao.

mahir-rakovac

Podsjećamo, Mahir Rakovac počinio je samoubistvo 14. decembra prošle godine skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja.

Nakon smrti, njegovi majka i očuh saznali su da se Mahir na ovaj korak odlučio zbog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja koje je trpio od drugih učenika Međunarodne osnovne škole na Ilidži, koju je pohađao.

Ovaj slučaj je potresao bosanskohercegovačku i širu javnost, pokrenuo lavinu emocija i nanovo aktuelizovao temu vršnjačkog nasilja, koje je više puta dosad odnijelo mlade živote, a učinkovita sistemska borba izostala.

(Avaz)