Vijesti 31.03.2019.

Nakon uvida slijedi rekonstrukcija distributivne mreže grijanja u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka će za nekoliko sedmica dobiti detaljan pregled stanja distributivne mreže u sistemu centralnog grijanja, a što će biti ogroman korak ka poboljšanju njegovog kvaliteta.

Naime, toliko će preduzeću iz Danske “Drone Systems” biti potrebno da obradi podatke koje je prikupljalo u najvećem gradu RS 27. i 28. marta termovizijskim snimanjem dronom, a na kojem je bila i ekipa “Nezavisnih”.

“Cilj nam je naći pukotine i oštećenja na mreži. Nakon što završimo snimanje i prikupljanje podataka, uradićemo analizu za neke tri nedjelje, a onda ćemo rezultate predati ‘Eko-toplanama'”, kazao je Mikel Noer Var iz ove kompanije.

Kako nam je pojasnio, ruta kojom se dron sa termalnom kamerom kreće je unaprijed utvrđena na osnovu zadatih koordinata. Nakon što se letjelica popne na visinu od 100 metara, ona prati te koordinate i automatski leti. Na monitoru koji se nalazi u vozilu tim ima sve potrebne podatke o kretanju drona.

“Dron uvijek prate dva čovjeka. Jedan preko računara, a drugi operater vizuelno, koji u slučaju problema može da ga prebaci na ručni režim upravljanja i prizemlji ga”, pojašnjava on.

Inače, “Drone Systems” ima bogate reference u Danskoj, a sličan projekat sproveli su i u Engleskoj. Snimanje Banjaluke obavljeno je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a koji je kroz posebnu kreditnu liniju pomogao izgradnju novog proizvodnog pogona ‘Eko-toplana’. Prvu noć su snimali južni dio grada, a drugu sjeverni.

Rezultati dobijeni nakon snimanja predstavljaće osnovu za pripremu rekonstrukcije mreže jer će na osnovu snimljenog materijala biti izrađena studija izvodljivosti, nakon čega će uslijediti projekat rekonstrukcije dotrajale mreže, stare više od četiri decenije.

Na ovaj način će se precizno utvrditi stanje vrelovoda i toplovoda u smislu termičke izolovanosti – toplotnih gubitaka prilikom distribucije energije, kao i mjesta potencijalnih kvarova na cjevovodu.

Pokazani rezultati će umnogome olakšati prepoznavanje prioriteta za rekonstrukciju vrelovoda i toplovoda.

“Važno je imati u vidu da je u pitanju veoma obiman posao, koji zahtijeva vrijeme i znatna novčana sredstva, a cilj je da se u narednih nekoliko sezona toplifikaciona mreža Banjaluke u potpunosti rekonstruiše i modernizuje”, poručuju iz preduzeća “Eko-toplane”.

Podsjećamo, izgradnjom “Eko-toplana” završena je prva i najvažnija faza rješenja problema daljinskog grijanja u Banjaluci, jer je obezbijeđen stabilan izvor toplotne energije, a što se i praktično dokazalo u ovoj sezoni grijanja.

Kako bi bio obezbijeđen potpuni komfor, odnosno potreban nivo kvaliteta grijanja svim korisnicima, potrebno je realizovati drugu fazu rješenja – rekonstruisati distributivnu mrežu staru preko 45 godina, koja je u jako lošem stanju.

(Nezavisne)