Biznis 24.06.2016.

Nakupci manipulatori: Cijenu ponude tek kad završi berba

ČITANJE: 2 minute

Malinari u Republici Srpskoj ni ove godine ne znaju koliko će zaraditi od berbe, jer im nakupci odrede cijenu tek kada otkupe sav rod maline.

Svake godine malinari bezuspešno vode pregovore sa vlasnicima hladnjača, a na kraju su, ipak, prinuđeni da pristanu na njihove uslove, jer su rod već predali, a i nemaju kome drugom da prodaju maline.

Predsjednik Udruženja malinara RS Ljubiša Alempić naglašava da zadnje tri godine malinari do samog kraja berbe nisu znali otkupnu cijenu.

– Nikada nam ne kažu razlog zbog čega ne izlaze sa otkupnom cijenom početkom berbe. Berba je uveliko počela, a još ne znamo cijenu. Vjerovatno kalkulišu, tek kada vide koliko će otkupiti i oni zaraditi. Imamo informacije da po abnormalnim cijenama u inostranstvu prodaju jeftino otkupljene maline u RS – istakao je Alempić.

Naglašava da su otkupne cijene maline poznate u Srbiji i da su od 2,70 do 3,20 KM, a u Federaciji od 2,80 do tri KM po kilogramu.

– Naše udruženje zastupa stav da otkupna cijena mora biti na nivou prošlogodišnje od 3,30 do 3,50 KM i svaka cena ispod toga je katastrofalna – rekao je Alempić i dodao da oko 2.000 domaćinstava od uzgoja malina živi na području Srebrenice, Bratunca i Milića.

Udruženje je pokušavalo sa Ministarstvom poljoprivrede da nađe mogućnost zaštite cijene, ali bezuspješno jer su hladnjače u privatnom vlasništvu.

Ne postoji nijedna državna zadruga koja bi mogla da otkupljuje maline i da ona izađe sa zaštitnom cijenom, koju bi morale dalje da prate ostale hladnjače.

– Rješenje bi bilo da se malina proglasi strateškim proizvodom, što i jeste postala, kada se uzme u obzir da se ovim uzgojom bavi sve više ljudi. Međutim, ne postoji volja da se to uradi – kaže Alempić.

Božo Živanović iz Bratunca naglašava da je posao oko malina veoma naporan, i da je poražavajuće da ih nakupci ucjenjuju otkupnom cijenom.

I pšenica bez cijene

Isti problem imaju i ratari, koji svake godine muku muče sa mlinarima koji nude nižu cijenu otkupa pšenice.  Žetva treba da počne ovih dana, a dogovora o otkupnoj cijeni još nema.

(Glas)