Sport 01.02.2016.

Namještanje mečeva: Na crnoj listi više od 350 imena

ČITANJE: 2 minute
TENIS
Ne stišava se bura oko namještanja mečeva u tenisu. Sada je australijski ABC objavio da je više od 40 mečeva, koji su igrani u periodu od tri mjeseca prošle sezone, pod sumnjom da su namješteni. Ni ovoga puta nema konkretnih podataka i imena tenisera.

ABC je u izvještaju naveo da su odgovorni za sumnjive mečeve međunarodni bukmejkeri. Sumnjivi mečevi, u prosjeku tri nedjeljno, odigrani su u Kolumbiji, Maroku, Rusiji i Njemačkoj između septembra i novembra prošle godine, objavila je australijska medijska kuća. Najmanje 20 igrača u vezi sa namještanjem tih mečeva je prijavljeno teniskim vlastima još ranije jer je nekolicina njih poznata istražiocima od 2008. godine.

Nekoliko tenisera se nalaze na crnoj listi zajedno sa ljudima iz “podzemlja” koji kontrolišu klađenje širom Azije. Tu listu čine oni za koje su evropski bukmejkeri utvrdili da ne igraju uvijek na pobjedu. Ta lista broji više od 350 imena, uključujući i najmanje 10 onih koji su učestvovali na ovogodišnjem Australijen openu.

ABC navodi da su dvojica slabije rangiranih Australijanaca, ali većina potiče iz razvijenih ekonomija Južne Amerike, Azije i istočne Evrope, gdje su mjere za sprečavanje namještanja najslabije.

Izvještaj australijske ABC kuće u okviru istrage “Četiri ugla” objavljen je po završetku prvog grend slema sezone i predstavlja nastavak optužbi za namještanje i korupciju u tenisu, kao i negodovanje zbog multimilionskog sponzorskog ugovora između Australijen opena i kladionice “William Hill” (potpisan prošle sezone), prenio je B92.

Krovne organizacije u ovom sportu, Asocijacija teniskih profesionalaca, Međunarodna teniska federacija, Ženska teniska asocijacija i bord grend slem turnira, naložile su opsežnu istragu prvog dana Australijen opena o korupciji poslije navoda o namještanju mečeva. Tada su britanski BBC i američki BuzzFeed otkrili da je 16 igrača gubilo mečeve kada su uplate protiv njih bile učestale i da je među onima koji su namještali bilo grend slem šampiona. Tada imena igrača za koje se smatra da su umiješena u namještanje i klađenje nisu saopštena. Sumnje u namještanje mečeva su učestale, ali je teško dokazati da je neko namjerno izgubio, a igrači posljednjih sedmica upozoravaju da se ne može neko optužiti bez čvrstih dokaza.

(Agencije)