Sport 06.08.2016.

Nanbudo centar Banjaluka uspješan na Svjetskom prvenstvu u Španiji

ČITANJE: 3 minute

Nanbudo centar Banjaluka ostvario je najveći uspjeh u istoriji kluba na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Španiji, gdje su Marko Kajiš i Bojan Stegić osvojili drugo i treće mjesto u juniorskoj konkurenciji, kategorija do 66 kilograma, dok je u kategoriji veterana Dalibor Kajiš osvojio srebro.

“Imao sam povjerenje u svoju ekipu i stalno sam im govorio da možemo da ostvarimo dobar rezultat znajući njihov kvalitet, što se na kraju i potvrdilo. Tim je predstavljao nanbudo sport Republike Srpske, BiH i grada Banjaluke na ovom najznačajnijem takmičenju. Ovo je za nas još jedno veliko iskustvo koje će nam pomoći u našem daljem radu”, rekao je za “Nezavisne” trener i direktor Nanbudo centra Banjaluka Saša Purnjaga.

Svjetski juniorski viceprvak Marko Kajiš zadovoljan je prvenstvom.

“Ova medalja znači puno za mene, s obzirom na to da je ipak u pitanju Svjetsko prvenstvo. Ispunio sam cilj, iako sam i prije prvenstva imao želju da budem prvi. Što se tiče uslova takmičenja, prezadovoljan sam dočekom i ophođenjem ljudi u Španiji. Treniraću u budućnosti još više, a imam želju da položim za crni pojas, a kasnije i postanem svjetski prvak kao senior”, zaključio je Marko.

Jošinao Nanbu je osnivač i utemeljivač ovoga sporta koji je široj javnosti predstavljen 1978. godine, demonstracijom pred kneževskom porodicom Rainer u Monaku.

Od tog trenutka nanbudo vještina se širi po mnogim zemljama kao moderna borilačka vještina i kao energetsko-tarapeutska metoda.

Nanbudo je jedna od rijetkih vještina koja ima živog utemeljivača, a Nanbu je u organizaciji Nanbudo centra Banjaluka održao  prvi međunarodni seminar 2006. godine i od tada svake posljednje sedmice u oktobru održava međunarodni seminar u Banjaluci.

“Nanbudo je japanska borilačka vještina i uči nas tradicionalnim japanskim sistemima borenja, poštovanju svog protivnika, poštovanju prema učitelju, prema doju – objektu u kojem vježbate. Kroz nanbudo upoznajete i japansku kulturu, jezik i običaje, jer su mnoge tehnike i komande na japanskom jeziku”, objašnjava Purnjaga.

Nanbudo savez RS je 2011. godine pokrenuo ligu u kojoj učestvuje oko 60 takmičara, a Purnjaga kaže da je ovaj sistem takmičenja veoma dobar jer se kroz njega sportisti  pripremaju za internacionalna, evropska i svjetska takmičenja.

Ipak, uslovi za bavljenje ovim sportom su daleko od idealnih.

“Generalno gledajući, danas institucije izdvajaju mala finansijskih sredstava za sport, tako da se radi u veoma teškim uslovima, pogotovo kada je riječ o pripremama ekipe i odlazak na velika takmičenja kao što su evropska i svjetska. Nanbudo je sport koji je manje poznat i razvijen na ovim prostorima i onda možete i da zamislite s kakvim se mi sve poteškoćama nosimo. Iskreno se nadam da će nam naši rezultati, naš rad i naš entuzijazam otvoriti vrata institucija i na taj način olakšati i pomoći da se nanbudo sport razvija do granica koje zaista zaslužuje”, naglasio je Purnjaga.

(nezavisne.com)