Vijesti 08.04.2022.

Naočare smanjuju rizik od infekcije virusom korona

ČITANJE: 1 minuta

Naučnici su otkrili da je za 15 odsto manji rizik od infekcije virusom korona za one koji uvijek nose naočare za opštu upotrebu u poređenju sa onima koji ih nikada nisu nosili.

Ljudi koji redovno nose naočare imaju umjereno manji rizik od zaraze, dok kontaktna sočiva nemaju dodatnu zaštitu, pokazuje velika studija koja ističe izloženost oka kada je riječ o ovoj infekciji.

Više od 19.000 ispitanika u studiji obavljenoj u Engleskoj i Velsu odgovorilo je na upitnik o korištenju naočara i kontaktnih sočiva.

Od juna 2020. godine, ispitanici su sedmično izvještavali o svom statusu u vezi sa kovidom 19, a više od 11.000 njih je mjesečno dalo uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi virusom korona ili ne.

Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, naučnici su otkrili za 15 odsto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvijek nose naočare u poređenju sa onima koji ih ne nose.

Efekat zaštite smanjen je kod onih koji su rekli da njihove naočare ometaju nošenje maski, a zaštita od virusa uopšte nije uočena kod osoba koje nose kontaktna sočiva.

Zaštitne naočare treba uzeti u obzir kao dio šire strategije za sprečavanje prenošenja infekcije, navode naučnici.

(Srna)