Vijesti 23.04.2019.

NAORUŽANA SKRIVENIM KAMERAMA Banjaluka pripremila mjere za borbu protiv divljih deponija

ČITANJE: 2 minute

U borbu protiv divljih deponija gradske službe će uskoro ići naoružane skrivenim kamerama.

Odlaganje smeća ne mjestima koja nisu predviđena za tu namjenu su česta pojava u cijelom gradu, ali počinioci rijetko budu kažnjeni jer nadležni teško mogu uhvatiti nesavjesne građane „na djelu“.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je civilna zaštita nabavila dvije pokretne kamere.

– U dogovoru sa komunalnom policijom i civilnom zaštitom ćemo postaviti te kamere na kritične lokacije jer ne znamo više šta da radimo: Do sada apeli i druge mjere jednostavno nisu dale rezultate. Sada ćemo imati mogućnost da snimimo nesavjesne sugrađane kako bacaju smeće tamo gdje nije dozvoljeno i kaznićemo ih – rekao je Bilčar. On je dodao da će kamare biti postavljene na kritična mjesta te da u Banjaluci ima desetak lokacija na kojima se ta ružna pojava često dešava.

– One će biti među prvima na meti kamera koje bi trebale da počnu snimanje početkom idućeg mjeseca – naveo je Bilčar, ali nije precizirao gdje tačno i u kojim vremenskim periodima će one biti postavljene jer kako je rekao cilj je da nesavjesne građane uhvate na djelu.

Koliki je problem nepropisno odlaganje smeća u gradu najbolje pokazuju prijave sugađana koje skoro svakodnevno stižu putem aplikacije „Građanska patrola“.

Ova ružna pojava se uvijek nalazi na vrhu liste najčešće prijavljivanih problema i događaju se po cijelom gradu. Takvi slučajevi su u prethodnom periodu zabilježeni u ulicama Novaka Pivaševića, Dušana Simića, Ivana Kosančića, braće Podgornika, Marka Kraljevića, Milana Brankovića, Veselina Masleše, Desanke Maksimović, te na Banj brdu.

Da je teško doći do onih koji razbacuju smeće gdje stignu govore podaci Odjeljenja komunalne policije. Oni su u 2018. godini izdali samo 14 prekršajnih naloga zbog nepropisnog odlaganja smeća.

Inače, kazne zbog nesavjesnog odlaganja i paljenja smeća za fizička lica su od 100 do 1.000 KM, dok su za pravna lice od 500 do 7.000. Kazna za odgovorno lice je od 200 do 1.800 KM.

(Srpskainfo)