Vijesti 31.01.2016.

Naoružani islamisti uhapšeni ispred Visokih Dečana

ČITANJE: 1 minuta
naoruzani islamisti
Ispred glavne kapije manastira Visoki Dečani uhapšena su četvorica naoružanih islamista, rekao je iguman tog manastira Sava Janjić.

Ta četvorica kosovskih Albanaca iz četiri različita dijela Kosova – Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Đakovice, uhapšena su sinoć oko 21 sat ispred glavne kapije manastira u bijelom “golfu” sa registarskim tablicama Uroševca, precizirao je on.

Otac Sava je dodao da je u zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, nakon legitimisanja i pretresa vozila, otkriveno da su uhapšeni posjedovali “kalašnjikov” sa tri okvira municije i pištolj, a u vozilu je nađena i literatura islamističke sadržine.

Dvojica od četvorice uhapšenih imali su bradu i obrijanu kosu, kao i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabiste, naveo je iguman Sava.

On je potvrdio da se monasi i osoblje koje radi u manastiru osjećaju sigurno i ocijenio da je taj incident još jedan pokazatelj da je prisustvo snaga KFOR-a, koji obezbjeđuje manastir, od suštinskog značaja za bezbjednost tog objekta svjetske kulturne baštine Uneska.

U oktobru 2014. godine na dvije kapije i na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani ispisani su grafiti ISIS i AKŠ, a samo četiri mjeseca prije toga i grafiti UČK.

Istraga policije do sada nije dala nikakve rezultate, ali je prisustvo KFOR-a od tada višestruko povećano, kao i kontrola cijelog prostora oko manastira koji je zona visokog bezbjednosnog rizika.

Manastir Visoki Dečani je oružano napadan četiri puta nakon završetka rata, a samo jedan napad je istražen i jedan kosovski Albanac je 2007. godine osuđen zbog napada na manastir na dvije i po godine zatvora, podsjetio je iguman manastira Visoki Dečani.

(Agencije)