Vijesti 01.11.2017.

Napad na čelnicu Geodetske uprave Srpske naručio radni kolega

ČITANJE: 2 minute

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS preuzela je istragu oko napada na Ćanu Babić, pomoćnika direktora Geodetske uprave RS za imovinsko-pravne poslove, saznaje „EuroBlic“.

Izvor iz istrage otkriva da su istražioci na tragu mogućim izvršiocima napada, ali i nalogodavcu.

Prema nezvaničnim informacijama, napad na Babićevu naredio je visokorangirani službenik Geodetske uprave RS.

Napad na Babićevu policiji je prijavljen 7. marta ove godine u 7.20 u užem centru Banjaluke.

Prema navodima iz prijave, Babićevu su mučki ispred zgrade u ulici Nikole Pašića, naselju poznatijem po nazivu “Pentagon” napale nepoznate osobe, koje su je pretukle palicama, nanijevši teže povrede, nakon čega su pobjegle.

Tapkanje u mestu

Babićevu su pred zgradom presrela dvojica maskiranih muškaraca, nakon čega ju je jedan istukao drvenom palicom po glavi i tijelu.

– Na licu mjesta policijski službenici izvršili su uviđaj, a o svemu je obaviješten i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju pronalaska izvršioca – naveli su nakon napada iz Policijske uprave Banjaluka.

Iako se napad dogodio u jutarnjim časovima policija je sve vrijeme tapkala u mjestu, a nasilnici do danas nisu uhapšeni.

Povezane istrage

Istraga je nekoliko meseci bila u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, ali je u međuvremenu kompletan predmet preuzela Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

Isti inspektori radili su i na hapšenju viskorangiranih službenika Geodetske uprave RS zbog višemilionskih zloupotreba u kojima je Grad Banjaluka oštećen za 7,4 miliona maraka.

Međutim, izvor “EuroBlica” otkriva da bi se tok istrage trebao promijeniti u narednom periodu.

– Ono što bi se isto taklo moglo otkriti nakon hapšenja odgovornih za napad, jeste i identitet nalogodavca, ali sve je, naravno, neophodno dokazati – dodao je izvor iz istrage.

“Vrući” sastanci

U otkrivanju nalogodavca mučkog napada na Ćanu Babić moglo bi pomoći i to što je on izvršen nedugo nakon što je u kancelarijama Geodetske uprave RS održano više vrućih sastanaka na temu višemilionskih zloupotreba u slučajevima “Naš dom” i “Građa”.

Na ovim sastancima, kako je “EuroBlic” ranije objavio, Babićeva je, zajedno sa sada već bivšim direktorom Milošom Komljenovićem, zahtevala od službenika Geodetske uprave RS da detaljno objasne postupanje u sumnjivim predmetima u kojima je društvena svojima prešla u privatnu.

Prijava policiji

Ćana Babić, pomoćnik direktora Geodetske uprave RS za imovinsko-pravne poslove, na “vrućim” sastancima u Upravi posebno je isticala da se sve treba prijaviti policiji, zbog javnih optužbi da je neko u sumnjivim knjiženjima društvene imovine uzeo veliki novac.

Babićeva je ujedno, po naredbi tadašnjeg direktora GU, slučaj “Građa” prijavila gradonačelniku Banjaluke.

(EuroBlic)