Vijesti 15.10.2015.

Napad na crkvu Uspenja Presvete Bogorodice još jedan dokaz da Kosovu nije mjesto u Unesku

ČITANJE: 1 minuta
orahovac crkva
Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju oštro je osudila jučerašnji napad na Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, istakavši da je taj napad dokaz više o licemjernosti i ciničnosti uvjeravanja Prištine da će učlanjenjem Kosova u Unesko biti unaprijeđen položaj srpskog nasljeđa na Kosmetu.

– Pitamo Prištinu, ali, pre svega, i međunarodnu zajednicu, pogotovo one države koje podržavaju učlanjenje Kosova u Unesko – koliko još srpskih svetinja treba da bude oskrnavljeno, spaljeno i uništeno, pa da se shvati da oni koji su razorili stotine srpskih hramova ne mogu danas voditi brigu o našim crkvama i manastirima”, saopšteno je iz Kancelarije.

Iz Kancelarije su pozvali nadležne organe u prištinskoj administraciji i međunarodnoj zajednici da javno osude jučerašnji napad na crkvu u Orahovcu, kao i da četiri albanska mladića koja su bacili kamenice hitno budu privedena pravdi.

Istovremeno je poručeno da će Vlada Srbije i dalje ulagati maksimalne napore da se srpskom narodu na Kosovu osigura bezbjednost, a srpskom kulturnom nasljeđu zaštita i sva potrebna briga.

Napad na Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice dogodio se juče, na dan kada Srpska pravoslavna crkva praznuje veliki praznik posvećen Majci Božijoj.

Na taj praznik prošle godine kamenovan je parohijski dom te crkve u kojem živi lokalni paroh sa porodicom.

(Agencije)