Svijet 25.12.2022.

Napadač iz Pariza šokirao iskazom: Patološki mrzim strance i želim da ih ubijem

ČITANJE: 1 minuta

Francuz koji je 23. decembra u Parizu ubio tri osobe, tokom saslušanja u pritvoru izjavio je da osjeća „patološku mržnju prema strancima“ i da je napad izveo kako bi „ubijao strance“, saopšteno je iz Pariskog tužilaštva.

Ubica (69) je priznao u pritvoru da je osjećao „patološku mržnju prema strancima“, objavili su francuski mediji pozivajući se na Tužilaštvo.

Napadač, kojem je u subotu ukinut pritvor i zbog zdravstvenog stanja upućen na psihijatrijsku kliniku, opisao je sebe kao „depresivnog i suicidalnog“ i naveo da „želi da ubija migrante i strance“ nakon krađe koju je doživeo u njegovoj kući 2016. godine, prenosi Nova.rs.

Ispričao je i da je na dan napada otišao u parisko predgrađe Sen Deni, u kojem uglavnom žive migranti, kako bi ubijao strance, ali je odustao od napada jer je tamo bilo malo ljudi, a njegova „odjeća nije dopuštala ponovno punjenje pištolja“.

Odatle je pešice otišao u 10 arondisman Pariza, znajući da se u njemu nalazi kurdski kulturni centar. Ponovio je da je „ljut na sve migrante“. Govoreći o svojim neprijateljima, precizirao je da su to svi neevropski stranci.

Naoružani 69-godišnji napadač Vilijam M. pucao je u petak u Parizu ubivši najmanje tri osobe, a ranivši još tri osobe.

Vlasti su saopštile da je osumnjičeni u prošlosti izveo dva napada, uključujući jedan na migrante koji su boravili u šatorima u Parizu, a da je nedavno pušten na slobodu.

(Z.M)

Oznake: napad, Pariz, policija