Vijesti 20.05.2020.

NAPADAČ PUCAO NA POLICIJU: “Despoti” prvi put upotrebljeni u akciji MUP-a

ČITANJE: 1 minuta

Zbog ozbiljnosti krizne situacije koja se sinoć dešavala na području Prijedora, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske angažovalo je dva specijalna vozila “despot”, koje koriste pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. 

U MUP Srpske potvrdili su za Srpskainfo da je ovo prvi put da su ova vozila korištena u policijskim akcijama. Kako smo saznali, na terenu su bila vozila čiji su “kodni” nazivi “Sveti Arhangel Gavrilo” i “Sveti Dimitrije”.

Do sada smo ova vozila mogli vidjeti samo na defileu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Naš izvor otkriva da je situacija u Prijedoru bila veoma ozbiljna. Napadač je pucao na policiju, zbog čega je donesena odluka da se angažuju vozila “despot”.

– Odmah su na teren upućeni pripadnici SAJ sa ovim vozilima. Kada je Goran Bijelić shvatio da je opkoljen i da nema gdje, poslije devet časova pregovara se predao policiji, jutros oko 5.30 – pojasnio je naš sagovornik.

Kada je riječ o “despotu”, radi se o specijalnim vozilima, a čak četiri ova vozila posjeduje MUP RS.

Oni su potpuno opremljeni savremenim termovizijskim kamerama i uređajima za posmatranje u krugu od 360 stepeni, opremom za prepoznavanje lica i vozila, kao i za forenzičku pretragu. Vozilo je dugo šest metra i visoko oko 2,7 metara.

“Despot” pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena policije i vojske.

Razvija brzinu veću od 120 kilometara na čas, sa mogućnošću savladavanja nagiba od 50 stepeni, bočnih nagiba do 30 stepeni, vertikalnih prepreka od pola metra, vodenih prepreka do 1,1 metar, sa prilaznim uglom od 40 stepeni i izlaznim uglom od 43 stepena.

(Srpskainfo)