Region 08.01.2023.

Napadi na srpsku djecu na KiM za Božić, u podne protest u Štrpcu

ČITANJE: 3 minute

Nakon što su u Gotovuši kod Štrpca ranjeni 11-godišnji dječak i mladić star 21 godinu, a u Klokotu pretučen 18-godišnji Stefan Tomić dok se vraćao s Božićne liturgije, za danas u podne u Štrpcu je zakazan protest Srba na KiM.

Stojanović Stefan (11) i Miloš (21) ranjeni su u petak, kada je na njih, kako tvrdi Kancelarija za KiM, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Oni su u trenutku napada išli pored puta i nosili badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu paljbu.

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu, koju je okvalifikovala kao “ubistvo u pokušaju”, a tužilaštvo je zatražilo jednomesečni pritvor.

Prema posljednjim informacijama, Stefan i Miloš su dobro i oporavljaju se.

Јoš jedan napad zabilježen je na Božić, u selu Klokot kod Gnjilana, kada je grupa Albanaca napala 18-godišnjeg Stefana Tomića dok se vraćao sa Božićne liturgije.

Ljekarska pomoć ukazana mu je u zdravstvenoj ustanovi u Vitini.

Kako je Stefan rekao za RTS, neke od napadača je prepoznao. Kaže i da Srbi nisu bezbjedni ni u selu u kojem žive.

Srpska lista je saopštila da će, povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša, ali i napada na Stefana Tomića i kontinuirane antisrpske represije režima Aljbina Kurtija, danas u 12 časova na platou ispred doma kulture u Štrpcu biti održan veliki narodni protest.

– Pozivamo sve građane sa celog Kosova i Metohije da dođu sutra na ovaj miran i demokratski protest, da pružimo podršku ranjenima i njihovim porodicama, ali i podignemo glas protiv tiranije Aljbina Kurtija čija je posljedica ugrožavanje mira i kontinuirani progon srpskog naroda na ovim prostorima – saopštila je Srpska lista.

Inače, poslije ranjavanja u Gotovuši Srbi iz Sirinićke žube započeli su proteste i blokadu puta Uroševac-Štrpce kod sela Gotovuša. Poslije razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti i obećanja policije da će ponovo postaviti kontrolne punktove, odlučili su da prekinu protest.

Dogovoreno je da policija ponovo postavi kontrolne punktove na ulazu u opštinu Štrpce kod sela Drajkovca i na izlazu kod Јažnica.

Takođe je dogovoren sastanak gradonačelnika Štrpca Dalibora Јevtića, predstavnika sela i policije, na kome će građani iznijeti zahtjeve policiji koji se odnose na bezbjednost.

Napad na srpske dječake osudili su i Beograd i Priština. Poruku podrške poslao im je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a poruka mira stigla je od patrijarha srpskog Porfirija, koji je napisao na Instagramu da su molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića sa djecom iz Štrpca.

Osude su stigle i od šefice Unmika Karoline Zijade, izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, od Euleksa, OEBS-a, evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, američkog ambasadora u Prištini, crnogorskog ministra pravde…

(A.M.)