Region 25.09.2021.

NAPETO NA KOSOVU Kurti: Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira

ČITANJE: 3 minute

Kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja održali su konferenciju za novinare povodom najnovijih dešavanja na sjeveru Kosova. Kurti je na početku konferencije izjavio da su posljednji događaji na sjeveru uzrokovani provokativnim izjavama iz Beograda.

Danas je u Zubinom Potoku zapaljena zgrada Centra za registraciju vozila, dok je pokušan napad i u Zvečanu, piše Koha.

Kurti je rekao da su se incidenti dogodili šestog dana napetosti na sjeveru, pošto su Srbi blokirali prijelaze u Brnjaku i Jarinju, a nakon što je Vlada Kosova počela primjenjivati reciprocitet za registarske tablice iz Srbije. Vlada Srbije primjenjuje ovu mjeru za registarske tablice Kosova više od 10 godina.

“Srbija izaziva ozbiljan sukob, želi da situacija eskalira. Pozitivno smo odgovorili na poziv Brisela na razgovore, pa su izazvali takve provokacije, opstrukcije i blokade, uključujući i napade, jer je to jedini način da strah i haos opstanu”, rekao je Kurti.

Naglasio je da se građani na sjeveru, bez obzira na pripadnost, ne bi trebalo da se plaše i pozvao ih je da poštuju zakon, prenosi Kosovo online.

“Danas je dokazano da imamo granične prijelaze jer imamo Specijalne jedinice policije. Naše jedinice štite i granične prijelaze i policiju. Šesti dan nema incidenata na graničnim prijelazima. Tamo gdje nije bilo policije postoji opasnost od incidenata. Šestog dana sprovođenja mjera nakon odluke Vlade i bez incidenata, e to se desilo jer je tamo kosovska policija. Desetine hiljada građana došlo je sa teritorije Srbije u Republiku Kosovo, čini se da su piromani iz Beograda ovde zabrinuti. Moral pripadnika policije nikada nije bio veći, a njihov profesionalizam je također visok”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da će specijalne jedinice policije ostati na sjeveru dok “opasnost ne prestane”.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je rekao da se odluka o privremenim registarskim tablicama sprovodi na cijeloj teritoriji Kosova i da je do sada izdato više od 9.000 privremenih registarskih oznaka.

“Na prijelazima se radi sedam dana u sedmici, a u centri za registraciju za vikend nisu otvoreni. Danas nakon ponoći u kriminalnom činu spaljen je centar u Zubinom Potoku i istovremeno su bačene dvije ručne bombe u registracioni centar u Zvečanu. Uprava za teške zločine iz Uprave policije Kosova istražuje slučaj i očekujemo brze rezultate iz ovih istraga”, rekao je Svečlja.

Naglasio je da su dva puta koja vode prema Brnjaku i Jarinju blokirana za automobile.

“Imamo dokaze da razne institucije u Srbiji vrše pritisak na naše građane da se pridruže protestima i da te inicijative propadaju”, dodao je Svečlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je izjavio i da se se zalaže za poštovanje zakona i da će nastaviti “uprkos destruktivnim radnjama s kojima se suočavamo”, te da poziva građane da ne nasjedaju na razne provokacije, prenosi Koha.

Kurti je izjavio i da su imali ponudu međunarodnih partnera da odu u Brisel na razgovor, ali je to Beograd odbio, rekavši da uslove Srbije “ne možemo prihvatiti”.

“Vi vrlo dobro znate moj stav o formiranju Zajednice srpskih opština, i znate da u Ustavu Kosova nema osnova za formiranje te asocijacije, a imate i odluku suda o poglavlju 7 Briselskog sporazuma koji je potpisala tadašnja vlada Kosova. Policija je mehanizam države koji sprovodi zakon, u Srbiji je hibridni režim i nije demokratski, naravno da se ne iznenađujemo lako pred takvim protivnikom. Mislim da međunarodni akteri moraju shvatiti da Srbiju ne zanima otvoren dijalog i dobrosusjedski odnosi”, naglasio je Kurti.

Na pitanje o najnovijim odlukama, ministar Svečlja je rekao da su zasnovane na zakonu i profesionalizmu te da su međunarodni partneri unaprijed obaviješteni.

“To je bilo poznato jer je 15. septembra istekao rok za sporazum o registarskim tablicama. Ne postoji pravni razlog koji sprečava policijske jedinice da ispune sve svoje obaveze”, rekao je Svečlja na konferenciji za medije.

(N.S)

Oznake: Albin Kurti