Vijesti 13.05.2020.

NAPETO U CRNOJ GORI: Nakon hapšenja vladike Joanikija blokiran put Berane – Andrijevica

ČITANJE: 4 minute

Crna Gora je na nogama nakon privođenja vladike Joanikija i sveštenika kojima je određen trodnevni pritvor, a na teret im se stavlja da su prekršili naredbu vladinog Nacionalnog koordinacionog tela o zabrani okupljanja.

Vladika i sveštenici privedeni su sinoć u Nikšiću nakon što je organizovana litija u čast Svetog Vasilija Ostroškog. Odmah po privođenju, ispred policije se okupilo na stotine građana koji su pevali o Kosovu i skandirali: “Ne damo svetinje, ne damo vladiku”, a Joanikije ih je zamolio da se raziđu i da ne vređaju policajce.

Nakon saslušanja privedenima je određen pritvor do 72 sata, što je razljutilo građane, te od jutros blokiraju put za Berane. Građani Andrijevice od 11 sati drže u blokadi magistralni put Berane – Andrijevica – Plav kako bi na taj način iskazali protest zbog hapšenja vladike Joanikija.

Istovremeno, Hitna pomoć je morala da intervenište u Centru za bezbednost Nikšić, jer je dvojici sveštenika pozlilo.

Lekari su došli na zahtev sveštenika N. M., a sveštenik S. J. nije saslušan zbog lošeg zdravstvenog stanja, saopšeno je iz Saveta za građansku kontrolu rada pollicije.

Taj savet je saopštio da prati, po sopstvenoj inicijativi, postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih osoba u Centru bezbednosti Nikšić.

– Službenici policije reagovali su odmah i HMP je stigla u najkraćem roku. Lice je primilo odgovarajuću terapiju i nastavljen je njegov boravak u prostorijama za zadržavanje. Sveštenik S.J. iz zdravstvenih razloga nije saslušan od državnog tužioca. Kada se ta aktivnost realizuje policijski službenici će postupati po nalogu tužioca i uz puno poštovanje i zaštitu njegovog zdravlja – navodi se, između ostalog, u saopštenju Saveta.

Predsednik i patrijarh zabrinuti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su danas veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju predsednika Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu.

Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh srpski Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

– Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve – navodi se u saopštenju.

Episkopski savet odlučuje o odgovoru na hapšenje

Tokom dana treba da se sastane Episkopski savet Mitropolije crnogorsko-primorske i donese odluku o daljim koracima Crkve i naroda nakon noćašnjeg privođenja.

Kako su za “Blic” rekli u Eparhiji budimljansko nikšićkoj još nisu saslušani svi sveštenici i okončanje ovog postupka se očekuje do podneva. Vladika, koji je prvi saslušan i privedeni sveštenici noć su proveli u policijskoj stanici. U Eparhiji kažu da bi oni danas trebalo da budu izvedeni pred sudiju, ali i kako se nadaju pušteni jer bi svako drugo rešenje bilo provociranje vlasti i namerno izazivanje nereda.

Kolegijum parlamenta raspravlja o hapšenju sveštenika

Kolegijum crnogorskog parlamenta danas raspravlja o hapšenju vladike Joanikija i sedam sveštenika, a predsednik Skupštine Ivan Brajović je uoči sednice izjavio da Crna Gora “neće dozvoliti ni po koju cenu da se zdravlje građana ugrozi”.

Sednicu skupštinskog kolegijuma zatražio je lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić.

– U ovoj državi će se poštovati zakon i pravila i svako će raditi svoj posao i neće nikoga sprečavati u tome da vodi računa da se sačuva dostignuće koje smo svi zajedno dostigli, a to je da mi, ako bude sreće za koji dan izađemo iz ove krize, da ne bude zaraženih – poručio je Brajović.

Država, kako kaže Brajović, neće dozvoliti, ni po koju cenu, da se zdravlje građana ugrozi. Brajović je, preneo je portal RTCG, podsetio da su se juče pod Ostrogom zaštitne mere protiv širenja korona virusa poštovale, a da u Nikšiću to nije bio slučaj.

Mandić je naveo da održavanje litije nisu tražili ni mitropolit Amfilohije, ni episkop Joanikije, već je to bila želja građana.

(Telegraf, Agencije)