Vijesti 04.06.2016.

Naplatne kućice skupljaju prašinu umjesto putarina

ČITANJE: 2 minute

Vozači i dalje prolaze pored praznih kućica koje nikada nisu proradile, niti je tu naplaćena ijedna marka putarine.

 Umjesto toga, one su više od tri godine smetnja na putu Banjaluka -Klašnice, na koju se žale vozači.

Obimna papirologija koči uklanjanje

„Putevi RS“, koji su kućice postavili, sada treba i da ih uklone, ali oni su još u fazi prikupljanja papirologije.

Sudeći po svim koracima koje treba da preduzmu, vozači će još nekoliko mjeseci na ovom mestu usporavati i „prilagođavati vožnju“.

Iz „Puteva“ kažu da u junu očekuju urbanističko-tehničke uslove i projekat za uklanjanje kućica i dovođenje magistralnog puta u novoprojektovano stanje.

– Nakon revizije dokumentacije biće pokrenut postupak za dobijanje građevinske dozvole, a po dobijanju te dozvole, pokrenućemo postupak uklanjanja kućica, te deponovanja na za to određenu lokaciju.

Potom će se uz saglasnost skupštine javnog preduzeća pokrenuti naredne aktivnosti – kaže portparol “Puteva RS” Natalija Kostrešević.

Uklanjanje će koštati do pola miliona KM

Prije uklanjanje kućica treba provesti i tender za izbor najpovoljnijeg izvođača, a tek tada će se znati i koliko će koštati uklanjanje kućica.

Po nekim procjenama, to moglo bi biti i do pola miliona KM, dok je po podacima “Puteva” ukupna vrijednost kućica oko 1,7 miliona KM.

S obzirom na to da će one na kraju biti prodate na licitaciji, “Putevi” bi i tu mogli biti na gubitku, a nakon što su već izgubili pravo na naplatu putarine na ovom mjestu.

Podsećamo, naplati putarine na ovom mjestu usprotivilo se prije oko tri godine Ministarstvo saobraćaja RS, ali tek nakon što su kućice već postavljene.

Ministarstvo je tvrdilo da nikada nije dalo saglasnost za postavljanje kućica, te da se putarina ne može naplaćivati na magistralnom putu, dok iz “Puteva” sve to negiraju.

Vlada je na kraju odlučila da se kućice uklone, a istovremeno je počela naplata putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Kredit i za naplatno mjesto

Naplatne kućice bile su dio projekta rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M16 Banjaluka – Klašnice, a ukupna vrijednost radova bila je 40 miliona KM. Toliki je i kredit „Puteva RS“ za ovu namjenu.