Politika 16.12.2020.

NAPRASNO: Šta je prethodilo Komšićevom i Džaferovićevom bojkotu sastanka sa Lavrovom?

ČITANJE: 3 minute

Sva tri člana Predsjedništva BiH, uključujući Željka Komšića i Šefika Džaferovića, bila su odavno upoznata sa programom posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu, u kome se nalazio i poseban sastanak sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, proizilazi iz tri note koje je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara uputilo Predsjedništvu BiH, saznaje Sputnjik.

U prvoj noti koje je MIP u Savjetu ministara poslalo Predsjedništvu navodi se da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila MIP-u verbalnu notu kojom je obavijestila da će Lavrov boraviti u radnoj posjeti BiH 27. i 28. oktobra.

U njoj se, saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora u BiH, navodi da je Lavrov izrazio želju da se tokom posjete sastane sa predsedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u srijedu 28. oktobra od 9.30 do 10.25 časova.

Takođe je, navodi se u noti koja je u Predsjedništvo stigla 9. oktobra, u okviru privatnog programa, ministar Lavrov izrazio želju da se istog dana sastane sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu od 13.00 do 15.00 časova.

U sljedećoj noti, dostavljenoj u Predsjedništvo 23. oktobra Ministarstvo obavještava Predsjedništvo BiH da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila verbalnu notu kojom je obavijestila da se sastanak Lavrova sa tri člana Predsjedništva 28. oktobra pomjera za 10.30 i traje do 11.25, dok se sastanak sa Dodikom u Istočnom Sarajevu pomjera za 14.25.

Nakon što je oktobarska posjeta Lavrova stopirana zbog epidemiološke situacije, u okviru dogovora za decembar iz MIP-a BiH u Predsjedništvo 8. decembra stiže i treća nota.

U njoj se precizira da je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu uputila Ministarstvu verbalnu notu s obavještenjem da će Lavrov boraviti u radnoj posjeti BiH 14. i 15. decembra.

Prema nacrtu programa dostavljenom iz Ambasade, tokom posjete Lavrova planirane su aktivnosti koje se tiču Predsjedništva BiH: 14. decembra u 18.00 časova sastanak sa predsedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, a 15. decembra od 9.00 do 9.45 časova sastanak sa predsedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

I u trećoj noti, koja je dostavljena službi za protokol, je molba da se Ministarstvo obavijesti o mogućnosti održavanja navedenih sastanaka u traženim terminima, bez ikakvih primjedbi na program.

Šta se desilo u međuvremenu i kako su Džaferović i Komšić odlučili na sam dan sastanka da se na njemu ne pojave nije poznato. Čak i ako se uzme u obzir već njihovo poznato antirusko raspoloženje i bliske veze sa predstavnicima zapadnih ambasada koji uporno ponavljaju mantru o “malignom uticaju Rusije u BiH” bilo je u najmanju ruku pristojno da o odluci da ne dođu na sastanak obavijeste bar dan ranije, piše “Sputnjik”.

Ako im je smetao sastanak Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, od 8. decembra kada je stigla treća nota, imali su dovoljno vremena da to i javno kažu.

Sam Lavrov je, komentarišući postupke Džaferovića i Komšića, istakao da incident u Sarajevu ne smatra bitnim za politiku Rusije i razvoj odnosa sa BiH uz ocjenu da ta odluka nije donesena samostalno, već da je u pitanju poruka spoljnih igrača.

– Političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese spoljnih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana ostvare pravo na realizovanje uzajamno korisne saradnje – rekao je Lavrov u Beogradu poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Srna)