Vijesti 10.02.2017.

Napuštaju Pravni fakultet da „sačuvaju zdravlje“

ČITANJE: 2 minute

Studenti se masovno ispisuju sa Pravnog fakulteta u Banjaluci najviše zbog nezadovoljstva kriterijumima u ocjenjivanju.

Tokom 2015/2016 školske godine sa Pravnog fakulteta u Banjaluci ispisalo se 140 studenata, a godinu prije toga 146 studenata, potvrđeno je Mondu na Pravnom fakultetu.

Vršilac dužnosti dekana Pravnog fakulteta, Petar Kunić, kaže da su se u javnosti pojavile lažne informacije o tome da je u periodu od oktobra prošle godine do danas fakultet napustilo više od 200 studenata.

„Od oktobra 2016. do 9. februara ove godine Pravni fakultet je napustilo 83 studenata“, rekao nam je Kunić.

I ove brojke su dokaz da se ispisivanje sa Pravnog fakulteta događa skoro svakodnevno.

Studenti sa kojima smo razgovarali navode nepostojanje standarda u ocjenjivanju kao jedan od razloga zašto su se ispisali sa Pravnog fakulteta. Neki od studenata koji su se ispisali imali su još samo nekoliko nepoloženih ispita do diplome, ali su se prebacili na privatne fakultete.

„Postoje različiti razlozi za ispisivanje. Što se tiče prolaznosti na ispitima ona je najmanja na predmetima Nasljedno pravo – 20,8 odsto, Krivično pravo 25 odsto, Međunarodno poslovno pravo 27,54 odsto i Građansko procesno pravo, 22,6 odsto“, izjavio je Kunić za Mondo.

Vršilac dužnosti dekana priznaje da postoji trend ispisivanja sa ovog fakulteta, ali dodaje da je on primijetan „u posljednjih 10 godina“.

Jedan od studenata koji su se ipisali sa Pravnog fakulteta nam je rekao da je fakultet napustio da „sačuva zdravlje“.

„Studenti nemaju želju da pričaju o tome koliko na njih utiče npr. izlazak na ispit šest puta ili čak i više, a naročito odnos profesora prema njima. Odnos profesora (čast malom broju izuzetaka) je kao feudalaca prema kmetovima. Smatraju sebe kao klasu koja je iznad studenata i koja ne smije ništa da kaže, a kamoli da se žali za bilo šta.  Drugi razlog je vremenski period trajanja studija koji je vještački produžen, samim tim što se na pojedine ispite izlaze šest puta, a i više. Prolaznost na ispitima je svedena na minimum. Npr. da od 10 studenta, jedan prolazi, a devet ne. Takođe, pojedini profesori, od tih devet studenata koji nisu prošli na ispitu, prikažu u zapisniku kao da nisu izašli na ispit. ‘Feudalni’ odnos profesora prema studentima i strah kod studenata koji vlada na fakultetu je takođe razlog za odlazak mnogih sa fakulteta koje poznajem”, kaže ovaj, sada već bivši student Pravnog fakulteta, za Mondo.

On tvrdi da se “režim” profesora proteklih godina sve se više zaoštravao i smatra da se takav odnos stvara da bi budući studenti bili što manje zainteresovani za upis na Pravni fakultet.

„To se desilo pri zadnjem upisu, 2016/17, kada je PF upisao najmanji broj brucoša u posljednjih 10 godina. Takođe mislim da se to radi namjenski, da bi se Univerzitet ili određen broj fakulteta doveli pred privatizaciju. Takav proces je vidljiv na Medicinskom fakultetu”, kaže naš sagovornik.

(mondo)