Napuštene kuće u Banjaluci postale smetlište

Napuštene i poluurušene kuće u banjalučkoj ulici Novice Cerovića, ne tako daleko od centra grada, sve više liče na ruglo.

Postale su i povremeno utočište za beskućnike i romske porodice kojih, kažu, i sad ima, ali je naša ekipa uzalud kucala na nekoliko vrata. Komšije se žale, jer se njihova ulica, tvrde, pretvara u smetlište.

– I sada smrdi, jer to je pravo smetlište, pravo zaista. Vidite, stari otpad, stari namještaj, ja ne znam čije je to.

-Kažem da je to ruglo koje ne može biti veće.

-Nisam vidio u skorije vrijeme neke beskućnike, ali bilo je i njih tu, pa su izazvali požare, pa su dolazili vatrogasci, itd. Sve u svemu trebalo bi to skloniti, kažu neki od mještana.

Prizor oko napuštenih kuća, nedaleko od centra grada, podsjeća na smetlište, a ta slika bi mogla da se promijeni na proljeće. Kako saznajemo iz preduzeća “Galop” koje je vlasnik dijela nekretnina, ovdje bi trebalo da niknu stambeno – poslovni objekti.

Dio nekretnina prodat je toj firmi, ali u Galopu nisu željeli pred kamere. Kratko poručuju da se pripremaju da otpočnu radove. U Gradskoj upravi kažu da su najveći problem kuće čiji vlasnici žive u inostranstvu i do kojih se ne može doći. Tvrde da su im ruke vezane, a jedino rješenje bilo bi dodatno oporezivanje takvih nekretnina.

“Nažalost to je tako, ne samo tu, imamo mi takvih lokacija, napuštenih starih kuća, gdje su njihovi vlasnici u inostranstvu, gdje nisu zainteresovani za imovinu, gdje neki neće da prodaju”, objašnjava    Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Mještani kažu da ruševine u svojoj ulici godinama gledaju i da im vrijeme ne ide u prilog. Zato očekuju da neko, konačno, nađe trajno rješenje.

(ATV)

NIŠTA OD BORCA Željko Vranješ ima novi klub

Nekadašnji trener banjalučkog Borca Željko Vranješ preuzeo je prvoligaša Slobodu iz Mrkonjić Grada, koja će imati težak zadatak da izbori opstanak u društvu najboljih.