Napuštene kuće u Banjaluci postale smetlište

Napuštene i poluurušene kuće u banjalučkoj ulici Novice Cerovića, ne tako daleko od centra grada, sve više liče na ruglo.

Postale su i povremeno utočište za beskućnike i romske porodice kojih, kažu, i sad ima, ali je naša ekipa uzalud kucala na nekoliko vrata. Komšije se žale, jer se njihova ulica, tvrde, pretvara u smetlište.

– I sada smrdi, jer to je pravo smetlište, pravo zaista. Vidite, stari otpad, stari namještaj, ja ne znam čije je to.

-Kažem da je to ruglo koje ne može biti veće.

-Nisam vidio u skorije vrijeme neke beskućnike, ali bilo je i njih tu, pa su izazvali požare, pa su dolazili vatrogasci, itd. Sve u svemu trebalo bi to skloniti, kažu neki od mještana.

Prizor oko napuštenih kuća, nedaleko od centra grada, podsjeća na smetlište, a ta slika bi mogla da se promijeni na proljeće. Kako saznajemo iz preduzeća “Galop” koje je vlasnik dijela nekretnina, ovdje bi trebalo da niknu stambeno – poslovni objekti.

Dio nekretnina prodat je toj firmi, ali u Galopu nisu željeli pred kamere. Kratko poručuju da se pripremaju da otpočnu radove. U Gradskoj upravi kažu da su najveći problem kuće čiji vlasnici žive u inostranstvu i do kojih se ne može doći. Tvrde da su im ruke vezane, a jedino rješenje bilo bi dodatno oporezivanje takvih nekretnina.

“Nažalost to je tako, ne samo tu, imamo mi takvih lokacija, napuštenih starih kuća, gdje su njihovi vlasnici u inostranstvu, gdje nisu zainteresovani za imovinu, gdje neki neće da prodaju”, objašnjava    Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Mještani kažu da ruševine u svojoj ulici godinama gledaju i da im vrijeme ne ide u prilog. Zato očekuju da neko, konačno, nađe trajno rješenje.

(ATV)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.