Politika 14.11.2018.

DETALJI RASKOLA U DNS-u Većina poslanika uz Čubrilovića, Pavić kandiduje Banjca ili Ivića za predsjednika NSRS

ČITANJE: 1 minuta

Na prijedlog predsjednika Demokratskog narodnog saveza Marka Pavića na današnjoj sjednici Predsjedništva te partije sa mjesta zamjenika predsjednika smjenjen je Nedeljko Čubrilović.

Izvori bliski DNS-u navode da sukob na relaciji Pavić – Čubrilović traje od prije izbora, tačnije od trenutka kada je Čubrilović na sjednici Predsjedništva DNS-a tražio da se stranka obračuna sa tajkunima u vlastitim redovima i da se vrati izvornim principima, saznaje banjaluka.net.

„Pavić je čak razmatrao plan o izbacivanju Čubrilovića iz DNS-a, kako bi spriječio njegov ostanak na čelu Narodne skupštine i udovoljio grupaciji novopridošlica u DNS predvođenom Milanom Radovićem. Međutim u zadnji čas odustao je od tog plana jer po Statutu partije Čubrilović je član DNS-a sve dok Glavni odbor o tome ne odluči. Pitanje je da li Pavić za tu odluku ima većinu u Glavnom odboru zbog čega je odustao od plana o izbacivanju“, kaže izvor iz DNS-a.

Kako sada stvari stoje, uz Čubrilovića je većio dio i novoizbaranih poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini i izvjestan scenario je da će oni za funkciju predsjednika parlamenta svojim potpisima predložiti Čubrilovića.

„Kakav će biti ishod glasanja to nije teško pogoditi, jer većina za izbor predsjednika parlamenta postoji i bez Pavićevih poslanika“, kaže naš izvor.

Osnivači DNS zamjeraju Paviću da je partiju „prodao“ tajkunima i iznevjerio i političke principe i stare članove, prepuštajući šačici biznismena i preletača da diktiraju i odnose unutar koalicije, ali i samog DNS-a.

Kako saznajemo Pavić ima plan da za predsjednika Narodne skupštine predloži Darka Banjaca ili Duška Ivića.