Vijesti 11.10.2015.

Naredna tri dana kiša, vozačima se savjetuje oprezna vožnja

ČITANJE: 4 minute
kisa

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Očekuje se uglavnom između 15 i 30 litara padavina po metru kvadratnom.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Prije podne na jugu zemlje umjereno jako jugo. Temperatura zraka većinom između 8 i 13 °C, na jugu zemlje od 13 do 17 °C.

Ovakvo vrijeme zadržaće se do utorka kada se očekuje prestanak padavina i sunce. Ali već u popodnevnim časovima dolazi do nove naoblake što će opet usloviti kišu.

BIOPROGNOZA: Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovaće jačanje tegoba kod meteoropata i hroničnih bolesnika. Moguće su reakcije na vrijeme poput glavobolje, reumatskih bolova i bolova na mjestima ozljeda, nervoze i nesanice. Osjet hladnoće također će biti izraženiji, obzirom da će uz povećan sadržaj vlage u zraku doći i do pada temperatura, stoga je poželjno reducirati kretanje.

Vozačima se jutros savjetuje da voze oprezno zbog mokrih kolovoza i mogućih odrona, saopštio je Auto-moto savez Srpske.

Magla smanjuje vidljivost na putevima koji prolaze kroz kotline, pored rijeka i preko planinskih prevoja.

Na dionicama na kojima se izvode radovi saobraćaj se odvija usporeno, a regulisan je privremenom signalizacijom.

Zbog minerskih radova na lokalitetu Hidroelektrane “Bočac dva” na magistralnom putu Karanovac – Crna Rijeka na snazi su privremene obustave saobraćaja od 11.00 do 11.30 i od 13.30 do 14.00 časova. Radovi su produženi do 31. oktobra.

Na ovoj dionici puta se zbog izgradnje obilaznice saobraćaj odvija naizmjenično, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na dionici magistralnog puta u Novom Gradu, od granice BiH i Hrvatske do Novog Grada jedan. Saobraćaj se na mjestu izvođenja radova od 7.00 do 18.00 časova odvija jednom trakom.

Produženi su radovi na rekonstrukciji i sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže na dionici magistralnog puta Čelinac – Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš. Saobraćaj se od 7.00 do 18.00 časova odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Jednom trakom saobraća se i na dionici magistralnog puta od Otoke, na granici Srpske i FBiH, do Novog Grada jedan. Vozila se naizmjenično propuštaju od 7.00 do 18.00 časova.

U toku je prva faza gradnje saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, zbog čega je u ovom mjestu, na regionalnom putu Prnjavor – Doboj preko Stanara, izmijenjen režim saobraćaja.

Saobraćaj će se odvijati nesmetano uz povremene potpune obustave za sva vozila u trajanju od najviše 45 minuta.

Povremene potpune obustave provodiće se u periodima smanjenog intenziteta saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Predviđeno je da radovi traju do 31. decembra.

Preko mosta u Dragalovcima zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra.

U toku je sanacija dionice magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje, prema granici sa Crnom Gorom zbog čega će više puta u toku dana dolaziti do obustave saobraćaja koja neće trajati duže od 30 minuta.

Iz AMS podsjećaju da je na ovoj dionici na snazi zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona, a dužina osam metara.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka – Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan – Prnjavor u naseobini Lišnja, te na dionicama magistralnog puta Šešlije – Johovac i Johovac – Rudanka.

Zbog klizišta vozila saobraćaju jednom trakom na dionicama regionalnih puteva Ukrina – Gornja Vijaka i Karanovac – Mitrovići.

U Banjaluci je obustavljen saobraćaj preko mostova na Šargovačkom potoku u Saničkoj i Potkozarskoj ulici. Obustava saobraćaja zbog radova na sanaciji propusta na snazi je do 20.00 časova 18. oktobra. Mole se vozači i stanovništvo da budu strpljivi.

Na području Doboja zbog deminiranja na lokalnom putu u Makljenovcu, na lokalitetu Razbjenjak – Putnikovo Brdo, dolaziće do povremenih polučasovih obustava od 8.00 do 16.00 časova. Radovi će trajati do 30. novembra.

Na regionalnom putu Bratunac tri – Drinjača zabranjen je saobraćaj za vozila čija masa prelazi tri i po tone i za autobuse mase veće od pet tona.

Do zabrane je došlo jer su usljed prošlogodišnjih poplava urušeni desna bankina i dio saobraćajne trake do rijeke Drine.

U Federaciji BiH su zbog radova na deminiranju terena na dionici magistralnog puta Tuzla – Orašje u mjestu Cerik, svakodnevno od 8.00 do 16.00 časova na snazi polučasovne obustave saobraćaja.

Zbog sanacije mosta u mjestu Želeća obustavljen je saobraćaj na dionici puta Zenica – Žepče, a vozila se preusmjeravaju na obilaznicu kroz naselje Rakovica.

Radovi se izvode na dionicama auto-puta Visoko – Podlugovi i Sarajevo sjever – Vlakovo, te magistralnim putevima Jablanica – Prozor, Doboj – Gračanica, Čelinac – Kotor Varoš i Jajce – Banjaluka, na sjevernom ulazu u Mostar i prolazu kroz grad.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja.

(NN)