NAREDNE GODINE Digitalizacija Muzeja RS prioritetni cilj

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je rad Muzeja Republike Srpske u ovoj godini veoma uspješnim, te istakla da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih ciljeva u sljedećoj godini da bi se zaštitila baština koju čuva ova ustanova.

“Digitalizacija je strateški pravac resornog ministarstva i smatramo da sve što se nalazi u zbirkama Muzeja Republike Srpske treba da bude digitalizovano kako bismo to ostavili budućim generacijama”, rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je ove godine počela realizacija protokola koji je Muzej Republike Srpske potpisao sa Muzejom Vojvodine na osnovu memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a koji se odnosi na digitalizaciju kulturne baštine Republike Srpske.

Đakovićeva je istakla značaj predstavljanja Muzeja na međunarodnom planu, dodajući da je cilj da se i naredne godine aktivno nastavi svjetskoj kulturnoj javnosti predstavljati bogato kulturno nasljeđe Republike Srpske.

“Izložba svjetskog kulturnog nematerijalnog nasljeđa `Zmijanjski vez` autora Danijele Đukanović, koja je predstavljena u Sankt Peterburgu i Moskvi, veliki je uspjeh za ovu ustanovu”, rekla je Đakvićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić saglasan je da je 2018. jedna od najuspješnijih godina od osnivanja Muzeja 1930. godine, te navodi da je do početka novembra ova ustanova kulture zabilježila 21.000 posjetilaca.

“To je rezultat rada naših stručnjaka koji su organizovali niz veoma uspješnih izložbi u svim oblastima”, rekao je Savić.

On je podsjetio na neke od zapaženijih postavki – “Otključaj svijet iluzija i nauke”, “Berlinski kongres”, “U slavu Goje”, dodajući da je veliki uspjeh zabilježila i manifestacija “Noć muzeja”.

Savić je naveo da rukovodstvo Muzeja ima velike planove i za narednu godinu, među kojima je nadogradnja zgrade i povećanje kapaciteta izložbenog i kancelarijskog prostora.

On je ocijenio da je ove godine pedagoška služba imala veliki uspjeh u privlačenju najmlađe publike, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Savić je Đakovićevoj zahvalio na odličnoj saradnji i razumijevanju koje je resorno ministarstvo ukazalo za projekte Muzeja, te izrazio nadu da će u istom pravcu biti nastavljeno i u narednom periodu.

(Srna)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: Stajaćemo ovdje do 7. aprila

Banjalučani su i 263. dan izašli na Trg Krajine tražeći da se rasvijetli ubistvo studenta Davida Dragičevića. Davidov otac Davor rekao je da poslije aprila nema više čekanja. – Nisam rođen da bih sa svojih 50 godina stajao na ovom mjestu i molio ubice i zločince za pravdu, za moje ubijeno dijete – rekao je

NAKON BROJNIH PROTESTA I DELOŽACIJA Radomir Kuzmić sa porodicom konačno u svojoj kući

Poslije devet godina protesta, neizvjesnosti, deložacija, porodica Kuzmić napokon će mirno spavati pod svojim krovom. Njima je, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, putem međunarodnog projekta, sagradilo kuću u naselju Česma. Dvije spavaće sobe, kuhinja i trpezarija, dovoljne su ovoj četvoročlanoj porodici da konačno odahne i nastavi sa svojim životom, i da se glavi

PREKO 40 IZLAGAČA Otvoren prvi Festival domaćih proizvoda u Banjaluci

U Banjaluci je večeras svečano otvoren prvi Festival domaćih proizvoda na kojem je predstavljeno preko 40 izlagača iz RS. Organizator Festivala je Udruženje mladih ekonomista (UMEK), koje već nekoliko mjeseci radi na projektu “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!” s ciljem povezivanja domaćih proizvođača sa kranjim potrošačem. Prema najavama organizatora, osnovni cilj projekta jeste da

REORGANIZACIJA MINISTARSTAVA Visoko obrazovanje između prosvjete i nauke

U Narodnoj skupštini RS usvajanjem Zakona o republičkoj upravi, došlo je do reorganizacije ministarstava u Vladi RS te je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ovom promjenom oblast djelovanja Ministarstva nauke i tehnologije se značajno proširuje, “u skladu sa modernim tendencijama i zahtjevima informatičkog društva”, navedeno je tada.  Objašnjeno je da

“Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor gostovala u Banjaluci

Moderna po formi s audio i video efektima, aktuelna zbog obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, glumački još neuigrana do kraja s pokojom manom zanemarivom pod velom slave i vrline drame od nacionalnog značaja, predstava “Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor odigrana je u srijedu uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o autorskom projektu

Uskoro novo ruho Ulice Davida Štrpca

Sanacija ogranka Ulice Davida Štrpca u naselju Paprikovac, u dužini većoj od 200 metara, biće izvođena u dvije etape, kazao je Ilija Đurić, vlasnik firme “Građenje Đurić”, koja izvodi radove. “U okviru ovih radova, koji su u toku, biće izvršena kompletna sanacija 100 metara ove ulice, koja će podrazumijevati zamjenu i dizanje asfalta, postavljanje tamponskog

Godišnji sastanak UG Kultura kulturi 22. decembra

Danijel Mihić iz Udruženja građana “Kultura kulturi” pozvao je sve zainteresovane na godišnji sastanak ovog Udruženja koji će se održati 22. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 18 časova. “Ove godine naši sugrađani i sunarodnici imali su priliku da lično osjete kako žive u podvojenoj stvarnosti prepunih manipulacija, forsiranja mržnje, širenje straha,