NAREDNE GODINE Digitalizacija Muzeja RS prioritetni cilj

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je rad Muzeja Republike Srpske u ovoj godini veoma uspješnim, te istakla da je proces digitalizacije jedan od prioritetnih ciljeva u sljedećoj godini da bi se zaštitila baština koju čuva ova ustanova.

“Digitalizacija je strateški pravac resornog ministarstva i smatramo da sve što se nalazi u zbirkama Muzeja Republike Srpske treba da bude digitalizovano kako bismo to ostavili budućim generacijama”, rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je ove godine počela realizacija protokola koji je Muzej Republike Srpske potpisao sa Muzejom Vojvodine na osnovu memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a koji se odnosi na digitalizaciju kulturne baštine Republike Srpske.

Đakovićeva je istakla značaj predstavljanja Muzeja na međunarodnom planu, dodajući da je cilj da se i naredne godine aktivno nastavi svjetskoj kulturnoj javnosti predstavljati bogato kulturno nasljeđe Republike Srpske.

“Izložba svjetskog kulturnog nematerijalnog nasljeđa `Zmijanjski vez` autora Danijele Đukanović, koja je predstavljena u Sankt Peterburgu i Moskvi, veliki je uspjeh za ovu ustanovu”, rekla je Đakvićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić saglasan je da je 2018. jedna od najuspješnijih godina od osnivanja Muzeja 1930. godine, te navodi da je do početka novembra ova ustanova kulture zabilježila 21.000 posjetilaca.

“To je rezultat rada naših stručnjaka koji su organizovali niz veoma uspješnih izložbi u svim oblastima”, rekao je Savić.

On je podsjetio na neke od zapaženijih postavki – “Otključaj svijet iluzija i nauke”, “Berlinski kongres”, “U slavu Goje”, dodajući da je veliki uspjeh zabilježila i manifestacija “Noć muzeja”.

Savić je naveo da rukovodstvo Muzeja ima velike planove i za narednu godinu, među kojima je nadogradnja zgrade i povećanje kapaciteta izložbenog i kancelarijskog prostora.

On je ocijenio da je ove godine pedagoška služba imala veliki uspjeh u privlačenju najmlađe publike, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Savić je Đakovićevoj zahvalio na odličnoj saradnji i razumijevanju koje je resorno ministarstvo ukazalo za projekte Muzeja, te izrazio nadu da će u istom pravcu biti nastavljeno i u narednom periodu.

(Srna)

PRVI REZULTATI IZ ŠTABOVA: Jerinić i Ćurić proglasili pobjede u Doboju i Trebinju

Mirko Ćurić je, prema prvim preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova, novi gradonačelnik Trebinja, a u Doboju ubjedljivu pobjedio je dobio Boris Jerinić. Kandidat koalicije okupljene oko SNSD za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, novi je prvi čovjek grada sa prednošću više od 4.000 osvojenih glasova, pokazuju nezvanične informacije iz izbornih štabova političkih subjekata Trebinja. Na osnovu

ČUBRILOVIĆ: Na tužan način otišao kralj narodne muzike

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, uputio je saučešće porodici i svima onima koji vole Šabana Šaulića. “Šaban Šaulić je jedan od najpoznatijih folk pjevača čije pjesme, već pet decenija, slušaju i vole pripadnici svih naših naroda i brojnih generacija. Na tužan način je otišao kralj narodne muzike”, naveo je Čubrilović. Podsjećamo, pjevač narodne

Buka i glasna muzika narušavaju odmor stanara

Stanarima koji su prekršili kućni red u stambenim zgradama prošle godine je izdato 28 prekršajnih naloga, dok je ove godine do sada izdat jedan, rekli su u Odjeljenju komunalne policije. Dodaju da stanari najčešće prijavljuju buku i puštanje glasne muzike u vrijeme popodnevnog i noćnog odmora. Kazne za one koji krše pravila kućnog reda u

Raspad opozicije u RS poslije poraza na izborima

Predizborni opozicionari u entitetu Republika Srpska ostali su na istoj poziciji i nakon oktobra prošle godine. Ipak, ne svi, jer su neki članovi SDS-a i NDP-a odlučili potpuno promijeniti kurs i uhvatiti se pod ruku sa vladajućom strukturom zaboravljajući sve izgovoreno. Članovi Saveza za promjene su državnu vlast također zamijenili opozicionim predznakom. Istina, ne još

Preminuo političar Slobodan Popović

Preminuo je Slobodan Popović, bivši poslanik SDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. “On je bio sedam ili osam dana u bolnici. Koliko ja znam, imao je izliv krvi u mozak. Bio je u bolnici u Banjaluci, ali, nažalost, tačno je, preminuo je”, potvrdio je za “Avaz” Borislav Borenović, predsjednik PDP-a. “Danas nas je

POSLOVNA PRILIKA Još samo tri dana za ponude za “Staklenac”

Više atraktivnih gradskih poslovnih prostora ponuđeno je u zakup, pod izuzetno povoljnim uslovima, a zainteresovani zakupci imaju još samo tri dana za podnošenje prijava. Uz popularni “Staklenac”, jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, i javno sklonište u kojem se svojevremeno nalazio poznati klub “Pećina” ponovo je ponuđen na dugoročno iznajmljivanje, saopšteno je iz

Na PMF-u najsavremenija učionica za istraživanje

Predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i nevladine organizacije Save The Children za Sjeverozapadni Balkan, potpisali su Memorandum o razumijevanju. Kako je navedeno na sajtu Univerziteta u Banjaluci, Prirodno-matematički fakultet i  Save The Children će sarađivati u realizaciji projekta Enable BiH, koji ima za cilj jačanje obrazovanja iz oblasti STEM disciplina u našoj zemlji. Tako