Vijesti 09.10.2022.

Naredne sedmice u RS poskupljuje gorivo

ČITANJE: 1 minuta

Gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj poskupjeće naredne sedmice, ali distributeri još ne izlaze sa konkretnim podacima za koliko će cijene benzina i dizela otići gore. Kako kažu, čekaju da vide koliko će poskupjeti rafinerije, na osnovu čega će i oni odrediti cijene u maloprodaji u Srpskoj. U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS kažu da se u narednom periodu očekuje rast cijena goriva, a za koliko, moći će reći tek u utorak, piše Srpska info.

Već početkom sedmice koja je iza nas, kompanije iz Evrope koje se bave prodajom derivata, kao i rafinerije iz kojih se distributeri snabdijevaju, povećale su cijene dizela. Razlozi poskupljenja su globalna situacija na finansijskim tržištima, nepovoljna bezbjednosna situacija i moguća ograničenja postojećih ruta snabdijevanja – kaže za Srpskainfo predsjednik ove grupacije Dragan Trišić, koji naglašava da u posljednjih mjesec dana nije bilo značajnijih promjena cijena na tržištu Srpske.

I iz „Krajinapetrola“ poručuju da će maloprodajne cijene naftnih derivata u Srpsku naredne sedmice biće veće, što je posljedica naglog porasta ulaznih cijena. Ulazne cijene naftnih derivata u RS biće više za od 10 do 15 feninga, nego trenutne maloprodajne , ističe za komercijalne poslove “Krajinapetrola” Ognjen Erić. Prema njegovim riječima, problema u snabdijevanju ne bi trebalo da bude.

(Z.M)

Oznake: nafta, RS