NARODNA SKUPŠTINA RS Imenovan odbor za sankcionisanje nedoličnog ponašanja poslanika

narodna skupstina rs

Kako bi se stalo na kraj neprimjernom oblačenju na sjednicama Narodne skupštine RS (NS RS), prekidanju govornika, vrijeđanju, omalovažavanju i drugim oblicima kršenja Kodeksa ponašanja u parlamentu, imenovan je Etički odbor.

Kako je navedeno, predsjednik Etičkog odbora bira se među članovima svakih šest mjeseci, naizmjenično iz vladajućih stranaka i opozicije, a prva predsjednica je Dušica Šolaja, poslanica SNSD-a.

Ostali članovi su, kako navode, Miladin Stanić, poslanik SDS-a, Milan Švraka, poslanik PDP-a, Neda Petrić, poslanica DNS-a, i Nedeljko Milaković, poslanik SP-a, a Odbor je nadležan za sprovođenje i praćenje primjene Kodeksa ponašanja poslanika u NS RS i izricanje mjera za kršenje istog.

Članovi Etičkog odbora smatraju da će ovo tijelo doprinijeti kvalitetnijem radu parlamenta, a nadaju se da neće imati potrebu da često zasjeda.

“Etički odbor u NS RS je radno tijelo koje je bilo potrebno jer se veoma često, pogotovo u ovom mandatu, dešavalo da diskusija između pojedinih narodnih poslanika izađe izvan okvira”, kazala je za “Nezavisne” Dušica Šolaja, predsjednica Etičkog odbora u NS RS.

Istakla je da su pojedine situacije koje su se dešavale na skupštinskim zasjedanjima pokazale da je potrebno postojanje jednog takvog mehanizma, koji bi, kako kaže, sankcionisao kršenje Kodeksa NS RS.

Naglasila je da je ovo prvi put da je Etički odbor u NS RS formiran, te da će se u narednom periodu vidjeti kako on funkcioniše.

“Kroz praksu ćemo vidjeti da li je potrebno dopuniti Kodeks nekim stvarima koje tamo nisu predviđene, a iz prakse će se možda ukazati potreba da budu”, pojasnila je Šolaja.

Milan Švraka, član Etičkog odbora i poslanik PDP-a, istakao je da bi ovaj odbor trebalo da djeluje po prijavama.

“Vjerujem i nadam se da neće biti potrebe da ovo tijelo često zasjeda i rješava neke probleme, a budući da smo već pri kraju ovog mandata, mislim da će Etički odbor imati mnogo više posla u novom sazivu Skupštine”, naglasio je Švraka.

On je dodao da je zadatak predsjednika Narodne skupštine da vodi Dkupštinu i da je usmjerava u onom pravcu u kojem ona treba da ide.

Nedeljko Milaković, član Etičkog odbora i poslanik SP-a, ocijenio je da će ovo tijelo svakako doprinijeti kvalitetu rada Skupštine.

“Cilj odbora je da uozbilji neke poslanike koji se nedolično ponašaju, koji dobacuju i na razne načine krše Kodeks”, pojašnjava Milaković.

Miladin Stanić, član Etičkog odbora i poslanik SDS-a, takođe smatra da će ovaj odbor poboljšati kvalitet rada parlamenta.

“Smatram će svi poštovati odluke koje budu donesene”, kaže Stanić.

Prema Kodeksu ponašanja poslanika u NS RS, za lakše povrede Kodeksa narodnom poslaniku se izriče usmena opomena, a za teže povrede pisana opomena i novčana kazna.

Prema članu 11. navedenog kodeksa, novčana kazna poslaniku može biti izrečena jednokratno u visini do 20 odsto plate ili naknade poslanika.

Lakše povrede kodeksa

– Dolazak poslanika neprimjerno odjevenih na sjednice NS RS i radnih tijela,

– Prekidanje učesnika u raspravi u toku sjednice.

Teže povrede kodeksa

– Narušavanje toka sjednice i reda u sali,

– Korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga ili drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet NS RS te podstiču na mržnju i nasilje,

– Ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj rasi, vjeroispovijesti, naciji, polu ili druge moguće predrasude,

– Nepažljiv i neodgovoran odnos prema imovini Narodne skupštine,

– Ponavljanje više od dva puta lakših povreda ovog kodeksa u toku jedne sjednice

– Nepoštivanje zaposlenih u Narodnoj skupštini.

(Nezavisne)

Behram-efendijina džamija među najstarijim na području Banjaluke

Behram-efendijina ili Behram-begova džamija u banjalučkom naselju Novoselija, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prema mnogim podacima najstarija je džamija na ovom području. Sagradio ju je Behram-efendija 1560. godne, a pod zaštitom države, osim same džamije, su kuija – podzemna prostorija za ibadet, turbe Behram-efendije, mekteb, harem, kao i česma, kapija i kameni zid koji ograđuje

Poginuo Šaban Šaulić

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić imao je tešku saobraćajnu nesreću u Njemačkoj nakon koje je i preminuo. Ovu informaciju za Hayat.ba potvrdio je njegov dugogodišnji prijatelj Sabit Dervišević Saša. Šaban je rođen 1951. godine u Šapcu. U toku bogate karijere od publike i od medija dobio je nadimak ‘kralj narodne muzike’. (Nezavisne)

Obustava saobraćaja u centru Banjaluke

Zbog obilježavanja Kineske nove godine, danas od 18.15 do 19 časova, biće obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Bulevara cara Dušana. Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza

“JAČANJE MJESNIH ZAJEDNICA” Inicijativa za nastavak trotoara u Saračici

Na Saračici će biti izgrađen trotoar i na desnoj strani regionalnog puta Banjaluka – Bronzani Majdan, od Tvrdoške do Ravaničke ulice, u nastojanju, navode iz Gradske uprave, da se poveća bezbjednost pješaka na ovoj veoma frekventnoj saobraćajnici. Ovo je nastavak izgradnje trotoara u ovoj mjesnoj zajednici u okviru projekta Grada i UNPD-a „Jačanje uloge mjesnih

“BANJALUČKA KRITIČNA MASA” Novo druženje za ljubitelje bicikala

Grupa građana okupljenih u “Banjalučkoj kritičnoj masi” organizuje  vožnju  biciklima kroz grad  22. februara. Okupljanje je planirano na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS u 18.30, a strat vožnje u 19 sati. „Banjalučka kritična masa” (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi

Plavi telefon od 2013. godine zazvonio više od 9.000 puta

Plavi telefon – usluga koju je Udruženje Nova Generacija pokrenulo 2013. da bude na usluzi djeci koja se suočavaju s nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave, u ponedjeljak, 18. februara, obilježiće šest godina postojanja. Od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio više od 9.000 puta, a više od 70 posto poziva

PRONAĐENA VEĆA KOLIČINA DROGE Racija u tri banjalučka lokala

U tri banjalučka lokala policija je proteklog vikenda izršila raciju pri čemu je uhapšeno sedmoro lica. Kako navode iz PU Banjaluka, racija je izvršena sa ciljem sprečavanja i zloupotrebe opojnih droga, a sve u saradnji headsa Upravom za organizovani kriminal. Prilikom pretresa lokala, oduzeta je veća količina marihuane, kokaina, spida kao i veća količina tableta