Politika 17.05.2016.

Narodna Skupština RS: Na svaki protest opozicije vlast će odgovoriti mitingom

ČITANJE: 3 minute
narodna skupstina
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red 12. redovne sjednice parlamenta Srpske. U toku je pauza u skupštinskoj sali kako bi se obezbijedio kvorum za rad.

Premijerka na Aktuelnom času

Odgovarajući na pitanja poslanika Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da da će na svaki protest opozicije vladajuće stranke odgovoriti mitingom podrške.

“Ukoliko je opozicija naumila iscrpljivati narod protetsima, onda ćemo i mi svaki put organizovati naš miting ‘Podrške RS-u’ i njenim institucijama”,  dodala je ona navodeći da se svi ti skupovi moraju organizovati u skladu s zakonom, ali i da moraju da računaju i na one koji žele da prošetaju Banjalukom ili imaju druge poslove i da ih ne bi trebalo u tome onemogućavati.

Iako su subotnji protesti opozicije i miting vlasti u RS bili ocjenjivani za bezbjednosno rizični, protekli su bez problema, što je, kazala je, pokazalo “zrelost instistucija i građana RS-a”.

Cvijanovićeva je dodala da je čula stavove mnogih građana, koji su ostali šokirani polemikom opozicionara s predstavnciima Srpske pravoslvne crkve, navodeći da se ni oni koji glasaju za SDS ne mogu složiti s stavovima rukovodstva te stranke, da patrijarh Irinej treba da formira stranku, ako hoće da se bavi politikom.

Zamjera opozicionarima i to su su nastojali da omalovaže bezbjednosna upozorenja premijera Srbije Aleksandra Vučića, koja je, kaže, u najboljim namjerama, želio da podjeli s RS.

” Opozicija je bila spremna nas sve, ali ostaje činjenica da su ti događaji organizovani na miran i dostojanstven način i da su postale političke poruke. Moram reći da sam zahvalna opoziciji, što ne želi komunicirati samnom. Oni komuniciraju kada treba sređivati određene poslove i ganjati određene inicijative, ali to ne rada kada treba da ukrste politička koplja u parlamentu. Predlažem im da ubuduće ne dolaze s inicijativama i ne troše moje vrijeme kad sređuju određene stvari”, navela je ona.

Dnevni red 12. sjednice Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Željka Stojičić rekla je da je Vlada Republike Srpske povukla iz skupštinskle procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, dok je nadležni skupštinski odbor povukao Prijedlog zaključka o donošenju zakona u oblasti zdravstva – građanska inicijativa.

Stojičićeva je rekla da je na zahtjev Vlade Republike Srpske dopunjen dnevni red razmatranjem po hitnom postupku Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama akona o poreskom postupku i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj. Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske po hitnom postupku predložila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi.

Stojičićeva je pojasnila da će prijedlozi zakona po hitnom postupku biti razmatrane nakon prve tačke dnevnog reda, tako da se sve ostale tačke pomjeraju. Poslanici opozicije zatražili su da Vlada Republike Srpske povuče iz skupštinske procedure Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “LJubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca, jer je riječ o bitnoj materiji za građane koji žive na ovom području.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da Klub poslanika SDS-a neće prisustvovati prvoj tački dnevnog reda – pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske zbog, kako je rekao, “kupovine narodnih poslanika”.

(Nezavisne)