Narodna skupština RS: Nećemo ukinuti Dan Republike!

cubrilovic

cubrilovic

Narodna skupština Republike Srpske ističe i ponavlja da je donesena odluka o osporavanju odredaba Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kojim se proglašava neustavnim Dan Republike, isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH, navodi se u saopštenju iz kabineta Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS.

“Naglašavamo da su praznici RS utemeljeni na načelu nediskriminacije i univerzalnih vrijednosti, evropskih tekovina i iskustava i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda. Istovremeno, naglašavamo da je nedopustivo to što je Ustavni sud BiH, u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, ocjenjivao političke i istorijske događaje zbog kojih je 9. januar, u skladu sa Ustavom i zakonom, određen kao Dan Republike”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je RS, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, Dan Republike odredila kao republički sekularni praznik, a ne kao vjerski praznik koji je uređen posebnim odredbama Zakona.

“Dan Republike se ne povezuje sa Svetim Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija. Imajući u vidu navedene činjenice, odluka Ustavnog suda BiH za nas je neprihvatljiva, jer direktno negira nastanak RS. Upozoravamo da nećemo ukidati Dan Republike i da ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet RS, potvrđen međunarodnim ugovorom, Dejtonskim mirovnim sporazumom”, saopšteno je iz kabineta Čubrilovića.

Narodna skupština RS će, u skladu sa donesenom Deklaracijom, utvrditi svoj odnos prema donesenoj odluci Ustavnog suda BiH.

“Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu RS glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od strane većine sudija iz BiH i da je BiH pod međunarodnim protektoratom čime se guši demokratski izražena volja njenih građana”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da će “organi i institucije RS, na osnovu ustavnih ovlaštenja, zauzeti jasan stav u vezi ocjene legaliteta i legitimiteta donošenja i daljnjeg važenja brojnih odluka ustavnopravnog karaktera, prvenstveno na štetu samo srpskog naroda koje je donio Ustavni sud BiH od 2001. godine, nakon što je isteklo pet godina mandata prvih stranih sudija”.

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u