Politika 26.11.2015.

Narodna skupština RS: Nećemo ukinuti Dan Republike!

ČITANJE: 2 minute
cubrilovic
Narodna skupština Republike Srpske ističe i ponavlja da je donesena odluka o osporavanju odredaba Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, kojim se proglašava neustavnim Dan Republike, isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je cilj nepriznavanje legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavnopravnog poretka BiH, navodi se u saopštenju iz kabineta Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS.

“Naglašavamo da su praznici RS utemeljeni na načelu nediskriminacije i univerzalnih vrijednosti, evropskih tekovina i iskustava i ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda. Istovremeno, naglašavamo da je nedopustivo to što je Ustavni sud BiH, u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, ocjenjivao političke i istorijske događaje zbog kojih je 9. januar, u skladu sa Ustavom i zakonom, određen kao Dan Republike”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je RS, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, Dan Republike odredila kao republički sekularni praznik, a ne kao vjerski praznik koji je uređen posebnim odredbama Zakona.

“Dan Republike se ne povezuje sa Svetim Stefanom, niti sa bilo kojim drugim vjerskim praznikom, što je potvrdila i Venecijanska komisija. Imajući u vidu navedene činjenice, odluka Ustavnog suda BiH za nas je neprihvatljiva, jer direktno negira nastanak RS. Upozoravamo da nećemo ukidati Dan Republike i da ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da bi se odbranili legitimni interesi i sačuvao identitet RS, potvrđen međunarodnim ugovorom, Dejtonskim mirovnim sporazumom”, saopšteno je iz kabineta Čubrilovića.

Narodna skupština RS će, u skladu sa donesenom Deklaracijom, utvrditi svoj odnos prema donesenoj odluci Ustavnog suda BiH.

“Činjenica je da je navedena odluka donesena na štetu RS glasovima dva Bošnjaka i tri stranca, što pokazuje da ni ova odluka nije legitimno donesena od strane većine sudija iz BiH i da je BiH pod međunarodnim protektoratom čime se guši demokratski izražena volja njenih građana”, stoji u saopštenju.

Navodi se i da će “organi i institucije RS, na osnovu ustavnih ovlaštenja, zauzeti jasan stav u vezi ocjene legaliteta i legitimiteta donošenja i daljnjeg važenja brojnih odluka ustavnopravnog karaktera, prvenstveno na štetu samo srpskog naroda koje je donio Ustavni sud BiH od 2001. godine, nakon što je isteklo pet godina mandata prvih stranih sudija”.

(Agencije)