Vijesti 21.12.2015.

Narodna skupština RS: Rezolucijom protiv radioaktivnog otpada

ČITANJE: 2 minute
Radioaktivni otpad
Poslanici Narodne skupštine RS razmatraće danas dokument rezolucije kojom se izražava protivljenje izgradnji odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u Trgovskoj gori, opštini Dvor, u Republici Hrvatskoj, odnosno na manje od tri kilometra od opštine Novi Grad i granice s BiH.

To je i jedan od argumenata na koje se pozivaju nadležni stručnjaci RS (Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, opština Novi Grad) u dokumentu koji je predložila Vlada RS, a gdje se posebno naglašava da nije zabilježen slučaj izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na granici s drugom državom koja pri tome nema izgrađene nuklearne objekte.

Osim toga, nisu vršena terenska ispitivanja, već je potencijalna lokacija odabrana samo na osnovu postojećih literarnih podataka, iako se nalazi na središnjem dijelu masiva Trgovske gore, odnosno području koje je ispresijecano vodotokovima koji predstavljaju centralno slivno područje prema rijeci Uni, odnosno prema opštinama Novi Grad, Krupa na Uni, Kozarska Dubica i Kostajnica u RS, kao i Bosanska Krupa, Bužim i Velika Kladuša u FBiH i Hrvatska Kostajnica u RH, u kojima se stanovništvo i lokalna vlast takođe protive gradnji skladišta na ovoj lokaciji.

Takođe, poziva se i Parlamentarna skupština BiH na donošenje posebne rezolucije kojom bi se utvrdile politika i smjernice za njeno sprovođenje.

Poslanici će danas na posebnoj sjednici razmatrati Prijedlog odluke o razrješenju Nenada Stevandića sa mjesta potpredsjednika i izbor novog potpredsjednika Narodne skupštine RS.

Nakon toga predviđena je posebna sjednica na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog ekonomske politike za narednu godinu, a na dnevnom redu su i Prijedlog republičkog budžeta za narednu godinu, Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

(NN)