Magazin 05.12.2015.

Narodna vjerovanja za svaki dan u nedjelji

ČITANJE: 2 minute
Vjerovanja
Narod vjeruje da svaki dan u nedjelji ima neko značenje i da neke stvari treba raditi samo određenim danima.

O čemu se tačno radi, pročitajte u nastavku:

Ponedjeljak se smatra najsrećnijim danom u nedjelji i vjeruje se da će dijete koje se tada rodi imati mnogo mnogo uspjeha u životu. Ovo je srećan dan dan za novi posao, ali ne i za velika putovanja. Ponedjeljkom ne valja uzimati i davati pozajmicu, jer se vjeruje da dug neće biti vraćen i da će pare propasti.

Prema vjerovanju, utorak nije dobar i ne savjetuje se da se ovog dana otpočinje bilo kakav posao. Nije preporučljivo ugovarati ženidbu ili udaju. Utorkom se ne krštava, ne vjenčava i ne pere veš.

Srijeda se ubraja u srećne dane kada se može otpočinjati posao, kretati na put, a djeca rođena tog dana biće napredna i zdrava. U nekim našim krajevima srijedu zamišljaju kao sveticu, pa se može čuti i izraz Sveta srijeda, kojoj se obično zavjetuju bolesnici, pa se nekima čak i pojavljuje da ih izliječi.

Za četvrtak se često u narodu kaže: “Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji”. Tim danom se obavljaju pripreme za svadbu, izlazi se u njivu na oranje, a posebno se cijeni četvrtak od proljeća pa do žetve, od Velikog četvrtka do Spasovdana.

Petak je dan za završavanje započetog, tada se ništa ne pozajmljuje. Tada se na trpezu ne iznosi bilo šta od mlijeka, da vuci ne bi klali stoku i napadali čobane. Prema vjerovanju, petkom se ne treba češljati jer boli glava i kosa od češljanja petkom brzo osijedi. Hrišćani poste petkom jer je tog dana Isus Hrist razapet na krst.

Subota je dan koji se posvećuje pokojnima, obilaze se i uređuju grobovi i pale svijeće.

U narodu se nedjelja smatra svetim danom, oblači se svečano odijelo, odlazi u crkvu, ne radi se ništa, i odstupanje od toga strogo se kažnjava. Nedjelja je dan kada je Hristos vaskrsao.

(opanak.rs)