Vijesti 10.05.2019.

NAŠA IZDANJA PRED GRČKOM ČITALAČKOM PUBLIKOM Otvoren štand RS na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu

ČITANJE: 2 minute

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić svečano je otvorila štand Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu a u okviru „Dana kulture Republike Srpske u Solunu“.

Na ovom štandu, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavila je izdanja Srpske u proteklih pet godina.

– Raduje me prilika da se sa našim izdanjima upozna ugledna grčka čitalačka publika, kao i prilika da naš štand posjete mladi ljudi kojima je blizak naš književni izraz, profesori i studenti slavistike sa Univerziteta u Solunu i drugi ugledni gosti naklonjeni našoj kulturi – istakla je ministar Natalija Trivić.

Ona je ponovila da je ovo važna prilika da se podsjetimo na snažnu i vjekovnu povezanost našeg naroda i kulture sa grčkom te da otvorimo vrata budućoj i još boljoj saradnji.

– Mi kao narod svakako osjećamo neraskidivu vezu kojom su nas istorijska dešavanja zauvijek vezala, u političkim i diplomatskim odnosima, ali i u oblasti kulture, umjetnosti i religije. Na ovaj način želimo potvrditi našu bliskost i izgraditi  nove mostove prijateljstva i uzajamnog kulturnog, ali i šireg djelovanja – rekla je Trivićeva.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić istakla je posebno važnom priliku da se na jednom mjestu predstavi ono što je iznjedrila savremena književna scena Republike Srpske u proteklih pet godina.

– Narodna i univerzitetska biblioteka je pripremila i jedno posebno, ekskluzivno izdanje – „Stripovjetke“ Petra Kočića, u posebnoj formi stripa, koji je povodom predstavljanja na Sajmu u Solunu i preveden na grčki jezik – rekla je Zečićeva.

Prof. dr Borivoje Milošević održao je na Univerzitetu Makedonija u Solunu predavanje „Srbi i Grci u novijoj istoriji“, u kojem je govorio o vezama i uticajima između Srba i Grka koji sežu duboko u istoriju.

– Prvi kontakti Srba sa Grcima datiraju još iz vremena doseljavanja Slovena na Balkan, a intenzivirani su od trenutka kada su Srbi primili hrišćanstvo. Od tog doba do današnjice u kojoj živimo, političke i kulturne veze dva naroda nikada nisu prekidane, one su samo mijenjale svoj intenzitet – rekao je Milošević.

U okviru „Dana kulture Republike Srpske u Solunu“, ministar Natalija Trivić susrela se i sa ministrom kulture i sporta Grčke Mirsini Zorba. Razgovarano je o dosada ostvarenoj saradnji u oblasti kulture, mogućnostima njenog osnaživanja, te važnosti približavanja našeg stvaralaštva grčkoj publici. Izražena je obostrana spremnost za dalju saradnju te istaknuta važnost rada Predstavništva Republike Srpske u Solunu.

Ministar Natalija Trivić razgovarala je i sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom koji je takođe izrazio zadovoljstvo što su na ovaj način osnažene veze i saradnja u oblasti kulture između Grčke i Republike Srpske.

(Srpskainfo)