Magazin 22.12.2015.

NASA: Konkurs za karijeru iz snova

ČITANJE: 1 minuta
Nasa

Diplomirani inženjeri, fizičari, biolozi, matematičari i informatičari koji su bar prosječne visine i psiho-fizički zdravi mogu da postanu astronauti, navodi se u Nasinom “konkursu”.Naravno, potrebno je da kandidati dobro podnose izolaciju i duga putovanja.

Nasa saopštava da bi uslove moglo ispuniti čak tri miliona Amerikanaca.

Astronauti koji se prijave biće izabrani sredinom 2017. godine, a onda će biti određeni za let na jednoj od četiri misije.

Prva misija biće za međunarodnu svemirsku stanicu, u “orion” kapsuli, ili za dva komercijalna svemirska broda “dragon” i CST “sterliner”.

NASA priprema ambiciozno putovanje na Mars i traži talentovane muškarce i žene iz raznih sfera života da bi pokrenuli misiju, potvrđuje direktor Nase i bivši astronaut Čarls Bolden.

Trošak obuke astronauta je ogroman, tako da agencija mora pronaći najbolje kandidate.

Kandidati koji budu najbolji imaće veoma ispunjenu karijeru. Postoje dva tipa astronauta – piloti i stručnjaci za misije.

Za obje pozicije potrebni su kandidati koji mogu brzo da uče. Piloti treba da upravljaju letjelicom do Međunarodne svemirske stanice ili nekog satelita koji treba popraviti i nadograditi. Ti piloti većinom dolaze iz vojnih snaga.

Stručnjaci za misije rade na nizu istraživačkih zadataka, kao i na popravljanju i održavanju opreme. Uloga zahtijeva veliko znanje i razumijevanje problema.

U svemiru je teško misliti o uobičajenom toku dana pošto astronauti vide 15 svitanja u roku od 24 časa, napominju stručnjaci.

(Agencije)