Politika 30.07.2021.

NAŠA STRANKA: Dodikovi potezi zaslužuju sankcije, mogu imati kobne posljedice

ČITANJE: 1 minuta

Članovi Naše stranke reagovali su na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojeg je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Smatraju da je Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske nelegitiman i neobavezujući za bilo koga i da služi isključivo za podizanje tenzija, prenosi Klix.

“Odluka visokog predstavnika se mora poštovati ne samo zato što ju je nametnuo visoki predstavnik, već što se njom insistira na zabrani negiranja genocida koji je presudio Međunarodni sud u Haagu. Saradnja s haškim sudom, koja uključuje i poštivanje njegovih presuda je dejtonska obaveza te glavni put ka uspostavi održivog mira. Igrati se s tim, što Dodik radi, može imati kobne posljedice i zaslužuje dodatne sankcije”, naveli su.

Što se tiče izmjena Krivičnog zakona, slažu se da je nazivanje bilo kojeg naroda ili entiteta agresorskim ili genocidnim povreda tog naroda i entiteta.

“Međutim, istim tim izmjenama traži se i zabrana vrijeđanja bilo kojeg naroda u RS. Ali smatramo da je licemjerno donositi takav zakon istovremeno s odlukom kojom se podržava negiranje genocida u Srebrenici što je najveća uvreda Bošnjacima, koji su također konstitutivni u RS-u”, napisali su.

Naveli su kako je neophodno shvatiti ozbiljnost situacije.

“Pozivamo sve građane, a posebno njihove političke predstavnike da shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, koja je, između ostalog, uzrokovana i izbjegavanjem suočavanja s prošlošću te da se u skladu s tom situacijom i ponašaju. To podrazumijeva prije svega više odgovornosti, više političkog promišljanja o zajedničkoj budućnosti te više empatije za druge”, zaključili su.

(SB)

Oznake: Naša stranka