Politika 06.12.2022.

Naša stranka odlučuje da li će ostati u “Osmorci” nakon dogovora sa HDZ-om i SNSD-om

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedništvo Naše stranke večeras ima sastanak na kojem raspravlja o temi koja se nameće ovih dana, a to je da li će koalirati sa SNSD-om i HDZ-om na nivou BiH.

Na nivou Federacije BiH su stranke Osmorke, među kojima je i Naša stranka, potpisale koalicioni sporazum sa HDZ-om, a političke prilike otvaraju mogućnost da se ova koalicija prenese i na bh. nivo, sa HDZ-ovim partnerom SNSD-om.

Predsjedništvo će večeras donijeti preporuke o tome, a konačna odluka je na Glavnom odboru stranke koji će zasjedati u subotu.

Iz Naše stranke su ranije bili izričiti u tome da neće koalirati sa SNSD-om, međutim, u posljednje vrijeme sve češće se može čuti od političkih aktera iz Osmorke da je SNSD na bh. nivou neizbježan. Shodno tome se onda postavlja pitanje, hoće li okrnjena Osmorka bez Naše stranke praviti vlast sa Miloradom Dodikom ili pak Osmorka neće biti u bh. vlasti.

Činjenica je da Naša stranka Osmorci nije ni potrebna na nivou BiH da bi formirali vlast sa HDZ-om i SNSD-om. Osim toga, značaj Naše stranke je i na federalnom nivou uveliko opao nakon što se Osmorci priključila Stranka za BiH, koja je dobila značajan broj glasova i u Kantonu Sarajevo, ali i drugim mjestima u entitetu.

Posljedna vijest o prihvatanju glasa za PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada je riječ o izboru delegata u Domu naroda BiH, otvorila je i mogućnost da SNSD bude izbačen iz vlasti, a ne Osmorka ili Naša stranka. Ukoliko žrijebanjem, opozicija u RS dobije drugog delegata, matematički je koalicija bez SNSD-a moguća, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Naša stranka