Politika 05.08.2021.

NAŠA STRANKA: Pozivamo međunarodnu zajednicu i ostale partije da prekinu svaku saradnju sa Dodikom

ČITANJE: 1 minuta

Posljednje izjave Milorada Dodika o Bošnjacima kao nedržavotvornom narodu i konvertitima, uvrede na račun Roma ili, pak, majoriziranje Hrvata proglašavanjem sebe lično kao njihovog glasnogovornika ispod su svake granice ljudske i političke tolerancije. Radi se o izrazima šovinizma, kulturnog rasizma i govora mržnje koji zaslužuju svaku osudu, saopštila je Naša stranka, prenosi NAP.

– Osuda Naše stranke, s obzirom na vrijednosti za koje se zalažemo i na to da smo stranka koja ne želi nikakvu saradnju s Dodikom i njegovom partijom je podrazumijevajuća. Kako se iz dana u dan sve jasnije pokazuje da je Dodika nemoguće promijeniti i skrenuti ga na civilizacijski kolosijek, očekujemo od svih koji s njim sarađuju, koji s njim čine vlast na državnom nivou, kakvi su SDA i HDZ, ili pak od opozicionih političara u RS koji su stali uz njega kad je u pitanju Inzkova odluka o negiranju genocida, ali i od predstavnika međunarodne zajednice da prekinu svaku radnju s njim. Nije on taj koji treba da uslovljava saradnju s bilo kim, jer taj uslov podrazumijeva pristanak na mržnju kao modus operandi političkog djelovanja u BiH. To mu je, na žalost, dopušteno i pod hitno mora biti prekinuto.

Dodik je svjestan da ovakvim izjavama popločava put ka novim stradanjima i jedino što ga može spriječiti jesu sankcije koje očekujemo, ali tu je i političko izoliranje njegovog štetnog uticaja. Niko sebi ne smije dopustiti da bude kapilar kroz koji se širi njegov maligni uticaj ako ne želi da ga istorija bilježi kao apologetu najozloglašenijih i najomraženijih stvari koje su zadesile ljudski rod – zaključuju u Našoj stranci.

(SB)

Oznake: Naša stranka