Vijesti 22.03.2017.

Naše vode su bogatstvo, čuvajmo ih

ČITANJE: 2 minute

Na banjalučkom Trgu Krajine, danas je obilježen 22. mart – Svjetski dan voda.

U prigodnom programu, koji je priređen za ovu priliku, učestvovali su mališani iz banjalučkih osnovnih škola, a posebni gosti bili su njihovi vršnjaci iz Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“.

Predstavili su se i banjalučki sportisti i klubovi čiji su sportovi u vezi sa vodom, tačnije rijekom Vrbas.

Volonteri Centra za životnu sredinu pokazali su biološku raznovrsnost života koji nastanjuje rijeke našeg podneblja, dok su predstavnici preduzeća Vodovod prisutnima objasnili proces dobijanja higijenski ispravne vode za piće.

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana voda provode se u okviru projekta “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas”. Direktor Vodovoda Banja Luka, Branka Trninić, podsjetila je da je voda osnovni resurs potreban za održavanje i razvoj života na Zemlji.

– Na ovom prostoru, mi smo veoma srećni jer imamo izobilje vode i pijemo higijenski ispravnu vodu koju isporučuje Vodovod. Istovremeno, voda je i najugroženiji prirodni resurs. Ugrožena ja sa različitih strana, a 1,8 milijardi ljudi na svijetu koristi kontaminiranu vodu. Nastojima da našim mladim naraštajima ukažemo da o vodi moramo da se brinemo sada i na svaki mogući način – poručila je Branka Trninić.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave, Petar Bilčar, kazao je da su Grad Banja Luka i gradonačelnik Igor Radojičić podržali ovaj događaj, te naglasio značaj obrazovanja najmlađih kada je u pitanju voda i njeno očuvanje.

Bilčar je napomenuo da će Grad Banja Luka, već 27. marta, nastaviti sa sličnim akcijama i precizirao da će tog dana početi tradicionalna akcija proljećnog čišćenja i uređenja grada koju organizuje Gradska uprava.

Manifestaciju povodom Svjetskog dana voda, Vodovod je organizovao zajedno sa NVO Centar za životnu sredinu, a pod pokroviteljstvom Ambasade Švajcarske u BiH. Događaj su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Grad Banja Luka i Aktiv direktora osnovnih škola banjalučke regije.

Inače, Ujedinjene nacije (UN) su 1993. godine, proglasile 22. mart za Svjetski dan voda.

medjunarodni dan voda
dan voda u banjalucidan voda manifestacija

(unoradio)