Vijesti 08.11.2016.

Naselja bez brojeva i ulica: Hitnu pomoć čekaju na glavnoj ulici

ČITANJE: 2 minute

Skoro sve ulice na području grada Banjaluke su imenovane i uglavnom sve kuće i zgrade imaju svoj broj. Međutim, u nekim naseljima mještani i dalje čekaju nazive ulica i numeraciju kuća. Jedno od naselja koja nemaju nijednu imenovanu ulicu i numerisanu kuću su Prijakovci.

Drago Šukalo, mještanin ovog naselja, kaže da imaju mnogo problema zbog nedostatka naziva ulica i brojeva, jer se boje da im neće stići pošta s obzirom na to da se nekad promijeni poštar.

“Ima nas dosta koji imamo ista imena i prezimena, pa se često zbune i poštari, ali i ljudi iz ‘Elektrokrajine’ koji popisuju struju”, dodaje Šukalo.

Naglasio je da bi najbolje bilo da ulice dobiju nazive po poginulim borcima iz ovog naselja, a ima ih devet.

“Kada je u pitanju numerisanje i imenovanje ulica, znam da je taj proces u toku i sve zavisi od mogućnosti Gradske uprave”, pojasnio je Marinko Dragišić, predsjednik Savjeta MZ Prijakovci.

Prema njegovim riječima, jako je bitno to što je počelo numerisanje ruralnih mjesnih zajednica, jer i u tim mjestima ima dosta stanovnika koji zbog nedostatka broja na kućama imaju problema sa prijemom pošte i računa. “U ovom naselju imamo tri glavne ulice koje bi trebalo da dobiju naziv, ali i nekoliko manjih. Ukupno ima oko deset ulica koje treba da budu imenovane. Veliki problem imaju i poštari koji raznose poštu, pa se nerijetko desi da za jedan račun hodaju po cijelom naselju da nađu primaoca”, ističe Dragišić.

Milan Vučković, zamjenik Savjeta MZ Dragočaj, kaže da je to naselje teritorijalno veliko.

“Oko 70 odsto mještana ovog naselja se vodi na adresi bb, a ostali imaju neke stare brojeve. Predlagali smo da nazivi ulica budu po poginulim borcima iz ovog naselja”, rekao je Vučković.

Jedan od mještana Dragočaja kazao je da je najveći problem kada pozovu Hitnu pomoć i da uvijek neko od mještana mora da stoji na glavnom putu da ih odvede do osobe koja treba doktora.

U MZ Priječani kažu da je od 33 ulice, koliko ovo naselje broji, 31 imenovana i da su ostale još dvije ulice.

U Gradskoj upravi pojasnili su da imenovanje ulica i kućnih brojeva zavisi od zahtjeva jer, kako su saopštili, moraju zaprimiti zahtjev da bi ulici dodijelili naziv i broj.

(nezavisne.com)