Vijesti 13.10.2016.

Naselje Ada: Mnogo djece, nijedna škola

ČITANJE: 2 minute

Iako je samo tri kilometra udaljeno od centra grada, naselje Ada zadaje glavobolje svojim stanovnicima, mahom mladim roditeljima koje muči to što nema obećanih vrtića i škole.

Mjesna zajednica Ada jedna je od rijetkih koja nema osnovnu školu, a mještani ovog naselja smatraju da je izgradnja školskog objekata neophodna kod novoizgrađenog naselja, jer je u njemu porastao broj stanovnika, a roditelji osnovaca svakodnevno moraju da odvode i dovode djecu u škole u drugim naseljima.

“Moj sin je ove godine krenuo u prvi razred i ide u školu na Starčevicu”, žali se Miodrag V., koji kaže da se u Adu zadnjih godina doselilo dosta mladih ljudi.

“Smatram da grad ima interes da u Adi bude izgrađena nova, bar petorazredna škola, kojom bi znatno bila rasterećena centralna škola”, kaže ovaj roditelj.

Vito Pejaković, predsjednik Savjeta MZ Ada, rekao je da veliki broj djece ide u škole “Branko Radičević” na Starčevici ili “Stanko Rakita” u Vrbanji.

“Nadamo se da će sljedeće godine da se izradi škola, jer smo nedavno imali sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom, koji je izlazio na teren, pa je sam ustanovio da nam je prijeko potrebna škola”, kaže Pejaković, te dodaje da ukupno 200 djece iz ovog naselja ide u školu na Starčevicu.

Darija Mičić, direktorica OŠ “Branko Radičević, istakla je da bi, ukoliko bi došlo do izgradnje škole u naselju Ada, to rasteretilo ovu školu.

Kako kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, MZ Ada i građani uputili su zahtjev Ministarstvu da krene sa izgradnjom nove škole na tom području, budući da najveći broj učenika nastanjenih u ovom naselju pohađa školu na Starčevici, koja je ionako suočena sa velikim brojem učenika i nedovoljnim prostorom za nesmetano organizovanje nastavog procesa.

“Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Gradskom upravom radi aktivno na iznalaženju mogućnosti za rješavanje ovog pitanja. U skladu sa mogućnostima i raspoloživim budžetskim sredstvima, Ministarstvo će nastojati da podrži ovakve inicijative”, kažu iz Ministarstva.

(nezavisne.com)