Vijesti 18.05.2017.

Naši ljekari prate korak svjetskih

ČITANJE: 1 minuta

U Republici Srpskoj je registrovano 38 oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS), sa kojima svakodnevno radi stručni tim Univerzitetskog kliničkog centra RS kako bi dobili savremenu njegu i liječenje.

Istaknuto je to juče iz ove zdravstvene ustanove nakon posjete predstavnika Svjetske alijanse udruženja oboljelih od ALS-a. U borbi protiv ove opake bolesti, od koje u svijetu boluje 400.000 ljudi, crpe se sve snage i naučna dostignuća, ali, nažalost, lijek još nije pronađen.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić zahvalio je predstavnicima Alijanse na posjeti i podršci, poručivši da će zvaničnici činiti sve što je potrebno da prate svjetske trendove u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji pacijenata koji boluju od ove bolesti.

Predsjednik Svjetske alijanse oboljelih od ALS/MND Kerol Birks izrazila je nadu da će saradnja biti produbljena kako bi bili obezbijeđeni bolji uslovi za oboljele.

Član Udruženja oboljelih od ALS-a RS Zoran Gvozden, koji je od ove opake bolesti obolio prije četiri godine, rekao je da je ovo udruženje za kratko vrijeme postalo član Svjetskog udruženja oboljelih od ALS-a. Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Srpske Aleksandra Dominović rekla je da je ALS jedna od najtežih bolesti, jer su pacijenti kognitivno potpuno očuvani, ali njihovi mišići ne dozvoljavaju određene funkcije, a smrtnost je 100 odstotna.

– Bolest se javlja između 50. i 80. godine starosti, ali je primjetno da i sve mlađi pacijenti obolijevaju – rekla je Dominovićeva.

(Glas)