Magazin 22.01.2016.

Nasilje je među ljudima duže nego što se mislilo

ČITANJE: 1 minuta
nasilje kenija
Naučnici tvrde da su otkrili najstariji dokaz o ratovanju ikada pronađen. Radi se o masovnoj grobnici u Keniji za koju se pretpostavlja da je nastala još u kamenom dobu, prije najmanje 10.000 godina.

Pronađeni su ostaci 27 osoba na lokalitetu Nataruk, 30 kilometara udaljenom od jezera Turkana na sjeveru zemlje.

Ono što je zanimljivo je da se na kostima vide tragove brutalnih povreda.

U lobanji jednog od pronađenih tijela još uvijek se nalazila sablja napravljena od vulkanskog stakla. Drugo tijelo je imalo tešku povredu glave nastalu najvjerovatnije udarcem. Takođe, pronađeno je tijelo trudnice sa vezanim rukama i nogama.

Druge žrtve su imale rane od strijela na lobanji, vratu, nogama, rukama i rebrima.

Marta Mirazon, paleontološkinja sa univerziteta Kembridž smatra kako su ovi ljudi najverovatnije ubijeni kako bi im bila oteta teritorija bogata prirodnim resursima.

-Radilo se o brutalnom napadu sa ciljem ubijanja svih koji bi se mogli odbraniti ili pokrenuti protivnapad. Takođe ubijeni su i oni za koje su napadači procijenili da neće imati koristi od njih, bilo da je u pitanju trudnica, dijete ili starac- izjavila je Mirazon.

Naučnici preciziraju da su masovna ubistva postala uobičajena pojava u posljednjih 200.000 godina. I pored toga, ovaj pronalazak nas je veoma iznenadio, rekla je Mirazon.

(Dominomagazin.com)