Vijesti 04.04.2016.

Nasilje u porodici: Siledžije lako izbjegavaju odgovornost

ČITANJE: 2 minute
nasilje

Da je neko nasilnik skoro uvijek je moguće vidjeti, ali nažalost, tek kada se dogodi tragedija, svi ostaju šokirani.

Posljednji slučaj ubistva koji se desio u Gradišci, gdje je Aleksandar Majkić zadavio suprugu Mirjanu, mogao bi biti dokaz za to. Oni koji ga poznaju kažu da nije pokazivao nikakve simptome ageresivnosti i da nije nikada prije bio nasilan prema supruzi.

Psiholog Aleksandar Milić ističe da je u svojoj dugogodišnjoj praksi otkrio da uvijek postoje znakovi koji ukazuju na agresivnost.

“Prvi znaci su neprilagođenost, promjenjivo ponašanje, poremećaj u komunikaciji, pristupu, saradnji sa drugima. Naravno da postoje znakovi koji pokazuju simptome agresivnosti, ali zavisi ko ih gleda i kako ih razumije. Tek kada se dogodi tragedija ljudi će reći da nisu ništa primijetili ili da nije postojao razlog. On je postojao, ali ako ga mi nismo vidjeli, ne znači da ga nema”, upozorava Milić.

Puno je tragičnih slučajeva porodičnog nasilja koji su šokirali javnost. Prošlog mjeseca Saša Torbica je u prijedorskom naselju Donji Garevci ubio suprugu Daliborku, zapalio auto u kojem su bili, te presudio sebi. Još se prepričava slučaj kada je Goran Mišanović iz Modriče ubio trogodišnju kćerku, a onda sebe, te kada je Siniša Đerić iz Nevesinja sa 30 uboda nožem po licu i vratu ubio majku Anđu.

U nekim drastičnim slučajevima nasilnici su na kraju i sebi presudili, ali je više onih koji nakon nasilja ne pokažu ni iskreno kajanje.

Njihovo priznanje i stručnjaci ponekad ocijene samo kao prazne riječi i izbjegavanje odgovornosti.

“Nikada to nije potpuno kajanje, više je to iznuđivanje ili izbjegavanje odgovornosti ili borba za status poslije djela. Obično se te osobe brane riječima da nisu znali šta su uradili ili da nisu bili svjesni”, ističe Milić.

Prema podacima MUP RS, u prva dva mejseca ove godine registrovana su 182 slučaja nasilja u porodici koja su počinile 193 osobe. Od toga su 53 kvalifikovana kao krivična djela, 129 kao prekršaji i ta brojka je manja za 4,7 odsto u odnosu na prva dva mejseca 2015.

(Blic)