Magazin 09.04.2016.

Nasina letjelica Kasini pronašla misterioznu devetu planetu?

ČITANJE: 1 minuta
Kasini-letjelica

U januaru ove godine istraživački tim iz SAD predvidio je postojanje devete planete u Sunčevom sistemu. Zahvaljujući novom naučnom otkriću, misteriozno nebesko tijelo moglo bi da bude otkriveno do kraja godine.

Naučnici smatraju da je nepoznati svijet, nazvan ‘Planeta 9’,oko 10 puta masivniji od Zemlje i da predstavlja planetu najudaljeniju od Sunca, ali njegova lokacija naučnicima još nije poznata.

Astronomi od januara pokušavaju da je lociraju različitim instrumentima, a stručnjaci smatraju da bi mogli da je pronađu do kraja 2016. godine, piše “Dejli mejl”.

Potragu je znatno olakšao projekat “Dark Energy Survey”, namijenjen istraživanju tamne materije, odnosno ubrzanja širenja univerzuma, koji je pokrenut 2013. godine.

Iako nije pokrenut radi potrage za devetom planetom, prema podacima koje je prikupila Nasina letjelica Kasini, DES je najvjerovatnije usmjerio naučnike ka pravoj lokaciji planete.

Naučnica Anjes Fijenga iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj i njene kolege odlučili su da istraže da li je deveta planeta uzrok neznatnog pomjeranja Kasinijeve orbite, s obzirom na to da bi njena gravitacija uticala na sva tijela u Sunčevom sistemu, pa i na Nasinu letjelicu.

Nepoznato nebesko tijelo udaljeno je 600 astronomskih jedinica od Zemlje (oko 90 milijardi kilometara) u pravcu prema sazvežđu Kita. Njegovo postojanje predstavljalo bi odličan odgovor na pitanje zašto je došlo do izmjena u orbiti letelice Kasini.

Žak Laskar, jedan od istraživača, navodi da bi polje istraživanja moglo biti još više suženo ukoliko se završetak misije Kasini, koji je planiran za narednu godinu, produži do 2020. godine.

Naučni tim je dodao da bi, ukoliko se Planeta 9 zaista nalazi tamo gdje naučnici pretpostavljaju, drugi instrumenti takođe mogli da doprinesu njenom skorom pronalasku.

(B92)