Vijesti 16.12.2015.

Nasljednici Josipa Broza traže eksponate iz muzeja

ČITANJE: 1 minuta
tito muzej
Na novom ročištu u ostavinskom postupku iza Josipa Broza Tita, koje se održava danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, nasljednici bi trebalo da se izjasne da li su konačno, poslije 33 godine, popisane sve stvari ostale iza bivšeg jugoslovenskog predsjednika.

Zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, Gordana Spasojević, kaže da je njena klijentkinja dostavila sudu spiskove stvari sa izložbi Muzeja istorije Jugoslavije:

– Imovina Josipa Broza uglavnom se nalazi u MIJ. Reč je o 200.000 predmeta. Takođe smo sudu podnijeli spisak nesporne imovine, za koju su i nekadašnja državna komisija koja je popisivala stvari, i Predsjedništvo SFRJ, konstatovali da je nesporna. Na njemu su Titovi lični predmeti, tabakere, muštikle i ostale stvari koje nisu bile obuhvaćene prvostepenim ostavinskim rješenjem – kaže Gordana Spasojević.

Među 1.000 strana spiskova koje su od suda dobili na prošlom ročištu, po riječima Violete Kočić Mitaček, zastupnice Titovog sina Miše i unuke Zlatice Broz, mnoštvo je duplikata.

– Jedini zanimljiv dokument je iz 1983, ali ni on ne sadrži spiskove, već samo upozorenje Jovanke Broz da nisu popisane sve stvari – kaže ova advokatica.

Poslije Nove godine, ostavinski postupak iza Josipa Broza napuniće 33 godine. Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku Svetlana Broz je podnijela ustavnu žalbu.

Prema riječima Gordane Spasojević, nesporna imovina koja bi trebalo da pripadne Titovim nasljednicima su i njegova odlikovanja. Da je dobila naslijeđe na vreme, Jovanka Broz bi ih, kako je sama svojevremeno tvrdila, donirala Muzeju.

(Novosti.rs)