Vijesti 28.09.2021.

NASTAVAK IZGRADNJE: Za put Sanski Most – Bronzani Majdan 1,5 miliona KM iz budžeta FBiH

ČITANJE: 2 minute

Za nastavak izgradnje puta između Sanskog Mosta i Banjaluke preko Bronzanog Majdana osigurano je 1,5 miliona maraka iz budžeta Federacije BiH, a strateški interes grada na Sani je cestovno povezivanje s glavnim gradom Republike Srpske.

Ovo je potvrdio Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most, istakavši kako je o načinu utroška sredstava i izradi neophodne dokumentacije danas razgovarao s predstavnicima Direkcije za ceste USK.

“Također, u kontaktu smo s predstavnicima nadležnih institucija iz Republike Srpske, kao i s lokalnim vlastima u Prijedoru i Oštroj Luci, opštinama kroz koje se također prostire nezavršena dionica ove putne komunikacije. Zajednički stav je da se put treba privesti kraju jer bi imao veliko značenje za cijeli ovaj prostor, kako u komunikacijskom, tako i u ekonomskom pogledu”, istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, preostalo je da se uradi još oko devet kilometara puta, od čega tri u Federaciji BiH, a ostalo u Republici Srpskoj.

“Asfaltiranjem ovog putnog pravca skratio bi se put od Sanskog Mosta do Banjaluke za više od trideset kilometara. Sem toga, na ovaj bi način ekonomski oživjelo područje koje se nalazi uz ovaj putni pravac i koje je u ovom trenutku ekonomski mrtvo. Stvorili bi se mnogo bolji uslovi za život građana i stimulisala ekonomska aktivnost”, kazao je Hasanbegović.

U periodu prije proteklog rata Sanski Most je bio dio regije koja je gravitirala Banjaluci, ali se takvo stanje promijenilo po završetku rata i novog administrativno-teritorijalnog ustroja zemlje.

Trasa pomenutog putnog pravca izgrađena je prije više od četiri decenije, ali nije u cijelosti asfaltirana, a dio koji je pod makadamom se, usljed neredovnog održavanja, nalazi u lošem stanju i njime je teško saobraćati putničkim vozilima, prenose Nezavisne.

Inače, Sanski Most je komunikacijski izolovan grad, udaljen od najvažnijih cestovnih komunikacija, što se odražava i na njegov ekonomski status. Završetak puta do Banjaluke značajno bi popravio takvu situaciju i skratio putovanje između dva grada.

(SB)

Oznake: Sanski Most