Region 18.01.2021.

NASTAVAK MILENINE ISPOVIJESTI: Mika Aleksić nas je terao da se dodirujemo

ČITANJE: 7 minuta

Gledali smo kako odvodi djevojke u tu prostoriju pored, gde se zadržavaju neko vrijeme. Pitala sam se kada će mene da odabere kao talentovanu i da me povede u sobu. A onda se to i dogodilo…

Ovo je policiji ispričala jedna od pet djevojaka koje su Miroslava Miku Aleksića (68), čuvenog beogradskog nastavnika glume, prijavile za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Djevojke su, kako “Blic” saznaje, svjedočile o iskustvu za koje tvrde da im se dogodilo u školi Mike Aleksića. Svaka je ispričala svoju jedinstvenu priču, ali su istakle identičnu šemu rada koju je, kako kažu, Aleksić decenijama usavršavao.

– “Svaka žena mora da ima jednu tajnu. Ako nema tajnu, nije žena”, govorio nam je. Tek mnogo kasnije vidjele smo da je to bio njegov igrokaz, priprema terena za užase koji su uslijedili – ispričale su djevojke policajcima.

Policija i tužilaštvo će ukrstiti izjave svih pet djevojaka kako bi utvrdili šemu funkcionisanja glumačke škole Mike Aleksića. Nekada, primjera radi, nije izgledalo sumnjivo što Mika Aleksić nije želio da ima ikakav kontakt s roditeljima polaznika. Sada to izgleda drugačije. A u Mikinu školu glume išli su mnogi koji danas u glumi nešto znače. Generacije djece su slijedile njegova pravila!

Pravila su bila stroga, takoreći surova, kako je za “Blic” rekla renomirana mlada glumica Milena Radulović. U Mikinoj grupi mogli su da ostanu samo oni koji su ih se pridržavali.

Pravila

Prvo pravilo je bilo, kaže Milena Radulović, “blago niščima duhom, njihovo je carsko nebesko”. Drugo, “ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama verujem”. Kada bi ga neko slagao, dobijao je zadatak da 1.500 ili 2.000 puta napiše u svesku to prekršeno pravilo.

Treće pravilo je bilo “u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja”, četvrto “u grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo”, a peto “u grupi se navija za OFK Beograd”. Šesto pravilo se odnosilo na kašnjenje. “Niko se u gaće nije usr'o što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo”, govorio je Aleksić, kako kaže Milena Radulović.

Razumjela je kazne, kaže, kada je bila kriva i prihvatala ih je. Ipak, osjećala se neprijatno kada ih je, kako tvrdi, stavljao na stub srama samo zato što imaju mišljenje koje se ne podudara s njegovim.

– Bio je surov kada kažete nešto što nije po njegovom. Toga dana biste bili na tapetu. Kod Miroslava Aleksića je bilo mnogo surovije nego na bilo kojem treningu ili času na kojem sam ikada bila – priča Milena Radulović.

Možda i najneobičnija stvar bilo je Aleksićevo svojevrsno “poništavanje” roditelja i njihove uloge u životima djece koja su pohađala njegove časove.

– Roditelji nisu smjeli da budu prisutni, niti je Mika komunicirao s njima. Da li na osnovu toga odakle su, ili zbog zanimanja, uvijek je postojalo nešto čime bi ponižavao roditelje u razgovoru sa njihovom djecom. Dešavalo se da je to nekima smetalo, pa su napuštali grupu. Mika je za njih govorio da su lijeni i slabi – priča Milena Radulović.

Autoritet

Prema njenim rečima, Aleksić bi stalno govorio: “Ja ovde nikoga nisam zvao! Ti meni, sine, ne trebaš, ja tebi trebam!”. Djeca bi se zatim vezivala za drugare, išli su na izlete i vašare, pa bi im napuštanje grupe teško padalo.

Aleksić je na časovima govorio i o seksu.

– Tema seksa i erogenih zona, vježbi gdje se vršnjaci zbližavaju i dodiruju… Priča o seksualnosti je bila prisutna kad smo imali 13-14 godina. Pitao nas je javno te stvari, a nasamo nas je pitao da li imamo seks, da li nam prija i govorio da je seks bitan zbog zdravlja. Tada nam je djelovalo da je to pedagoški. Pitao je sve, pa zato nismo mislili da je nešto neprirodno – kaže Milena Radulović.

Mikin autoritet među djecom je rastao, a polaznici su ga se plašili, kako kažu djevojke koje su ga prijavile policiji. Tvrde da im je prijetio “u nekoj upakovanoj formi”.

– Kroz razgovor naglasi da ako ikada progovoriš, on je to što jeste i niko neće povjerovati, te da nam prijateljski to ne preporučuje – kaže Milena Radulović.

Nakon Milene Radulović i još četiri devojke, u policiji su juče dale izjavu još dvije djevojke. Jedna od njih je Sara Zeljković, koja je bila učenica u Aleksićevoj školi, a koja je policiji govorila o zlostavljanju u njenom slučaju. Sa njom je bila još jedna djevojka koja je željela da ostane anonimna.

– Jako je važno da istaknem da je moja izjava svojevoljno data javno i da su mediji sa mojih mreža preuzeli izjavu i objavili je. Ukoliko date izjavu policiji, možete biti sigurni da će ona ostati anonimna ako to želite. Želim da pozovem sve devojke koje imaju bilo kakvo iskustvo seksualnog zlostavljanja od strane Aleksića da mi se obrate i da ću ih povezati sa sjajnim ljudima iz policije koji rade na ovom slučaju. Ovo je važno da naznačim, kako se ne bi dovelo slučajno u pitanje procedura policije koja je vrlo profesionalno, pedantno urađena i koja garantuje anonimnost. Upravo dolazim iz policije, gde sam zvanično dala izjavu sa još jednom devojkom čija će priča ostati anonimna – napisala je Zeljkovićeva.

Sara je u prvom postu objavljenom odmah pošto je objavljena ispovest Milene Radulović, iznijela detalje neprijatnog iskustva tokom pohađanja škole glume kod Aleksića.

Milenina Instagram ispovijest

– Kada sam napunila 16, 17 godina, Mika me je pozvao u kancelariju na razgovor. Ne sjećam se tačno kako je to iskomunicirao. Sve u svemu, počeo je da me ispituje vezano za seks. Vrlo se dobro sjećam pitanja, kao i šta sam imala obučeno taj dan, što sam kasnije čula da hoće da se desi kada je neki traumatičan trenutak bio u tvom životu. Pitanja su bila: “Da li se kre*eš?”. Ja sam se zbunila, ali pošto se podrazumevalo u mom životu da se na svako Mikino pitanje odgovori, ja sam stidljivo odgovorila “da”, na šta se on nasmijao i rekao: “Da, da, a je l’ voliš da se kre*eš?”. Ja sam i dalje bila zbunjena, ali je on samo nastavio da postavlja pitanja. “A gdje najviše voliš da se kre*eš?”. Ja sam i dalje imala neki tupavi kez na licu, pa je umjesto mene on odgovorio na to pitanje: “Gdje stigneš, a?”, nakon toga je prestao da me ispituje i jedine situacije koje se sjećam sljedeće je bilo da mi je tražio da ustanem i da se okrenem, što sam ja poslušno uradila, da bi me on potapšao/protresao po dupetu i rekao: “Malo je kanta, ali može da prođe” – samo je deo ispovesti još jedne od devojaka.

Saslušanje danas, preti mu do 15 godina zatvora

Miroslav Aleksić će biti saslušan danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Uz saslušanje, tužilaštvu će biti podnijeta krivična prijava od strane policije koja će ga, kako saznajemo, teretiti za krivično djelo silovanja. Aleksić nije obavezan da da izjavu. On može da se brani i ćutanjem, ukoliko tako bude želio.

Za krivično djelo silovanja i seksualnog uznemiravanja žrtve dok je bila maljoletna, Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Zakon pravi razliku između maloljetne osobe i djeteta, kojim se smatra osoba do 14 godina starosti.

Policija poziva žrtve da se jave

Pripadnici MUP-a u Beogradu uhapsili su Miroslava Miku Aleksića (68) zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična djela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, saopštio je MUP.

“Sumnja se da je on u periodu od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume u Beogradu, čiji je vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dvije za vrijeme izvršenja krivičnog djela bile maloljetne”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičenom Aleksiću je određeno zadržavanje i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

– Pošto se sumnja da ima još osoba koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, mogu to prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107 – navedeno je iz policije.

(Telegraf.rs)