NASTAVAK OBUKE: Predstavnici gradova i opština u RS upoznaju informacioni sistem PIMIS

vlada rs

Prva obuka predstavnika opština i gradova za pripremu Programa javnih investicija Republike Srpske održana je prošle sedmice, a priliku da se upozna sa načinom rada informacionog sistema PIMIS imalo je deset opština sa teritorije RS. Nastavak obuke za još 10 opština predviđen je danas, 12. novembra.

Učesnici prve obuke, koju organizuje Ministarstvo finansija RS, bili su predstavnici gradova Prijedor i Gradiška, te opština Novi Grad, Krupa na Uni, Kozarska Dubica, Oštra Luka, Kostajnica, Laktaši, Srbac i Prnjavor.

Program obuke Ministarstvo finansija započelo je sa ciljem da se od naredne godine jedinice lokalne samouprave uključe u proces izrade Programa javnih investicija RS, koji se izrađuje uz pomoć informacionog sistema PIMIS. Na ovaj način projekti koje kandiduju lokalne zajednice biće direktno uključeni u pripremu Programa javnih investicija Republike Srpske.

Za potrebe pripreme Nacrta Programa javnih investicija razmatrana su 222 projekta, od čega 101 projekat u implementaciji i 121 kandidovani projekat.

Program javnih investicija Republike Srpske izrađuje se od 2004. godine i od tada do danas prolazio je kroz različite pravne i praktične transformacije, a od 2012. godine su njegova izrada i usvajanje utvrđeni Zakonom o budžetskom sistemu RS.

U toku je izrada Prijedloga programa javnih investicija Republike Srpske za period od  2020 – 2022. godine, a prema Nacrtu Programa, usvojenog u junu ove godine, za realizaciju javnih investicija na teritoriji Republike Srpske planirana su sredstva u iznosu 502.122.804 КM.

Uvođenje jedinica lokalne samouprave u izradu Programa javnih investicija RS je postepen proces, a trenutno se provode pripremne aktivnosti koje imaju za cilj da se uspješno završi testni dio i PIMIS aplikacija profunkcioniše u punom kapacitetu, kako bi se svi gradovi i opštine Republike Srpske uključili u proces izrade Programa javnih investicija.

„Informacioni sistem pod nazivom PIMIS postojao je i prethodnih godina. PIMIS je informacioni sistem koji služi za prikupljanje i obradu podataka o javnim investicijama na području RS. Opštine i gradovi su imenovali službenike zadužene za unos projekata, a ovaj sistem će na taj način na jednom mjestu generisati prioritete opština i gradova, kada su u pitanju javne investicije. Projekti koje će opština Laktaši kandidovati predviđeni su Strategijom razvoja, Planom implementacije strategije razvoja, kao i Planom kapitalnih ulaganja ove opštine, gdje su najviše zastupljeni infrastrukturni projekti“, saopštili su iz opštine Laktaši.

Među najzahtjevnijim projektima i ovaj put su projekti iz oblasti zdravstva, saobraćajne infrastrukture i energetskog sektora.

U opštini Kostajnica saopštili su da se projekti koje ova opština izdvaja kao prioritet odnosi na izgradnju sistema koji bi spriječili nove katastrofe, sa kojim se ova opština, zbog poplava, do sada susretala.

„Što se tiče obuke, mi smo izuzetno zadovoljni. Učestvovali smo i 2015. godine, kada je bila prva obuka iz oblasti primjene PIMIS-a. Obuka će nam umnogom pomoći, jer trenutno radimo planove implementacije strategije za narednu godinu, tako da ćemo uključiti projekte i iz tog plana. Takođe, uključićemo i projekte iz nove strategije koja je u fazi pripreme. Društvene okolnosti u našoj opštini su se promijenile, tako da nam je veoma važno da u plan uključimo i nove projekte. Mi ćemo i dalje nastaviti sa projektima koji se odnose na sprečavanje katastrofe, a to je prije svega projekat regulacije potoka Bunjarica. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija, a projekat se finansira iz sredstava Evropske investicione banke za oporavak od poplava. Planirana je revitalizacija i rekonstrukcija vodovodne mreže u samom gradu, kao i donjem dijelu grada, te rekonstrukcija Narodne biblioteke i Osnovne škole. To su projekti koje planiramo da realizujemo sljedeće godine“, rečeno je iz opštine Kostajnica.

Program javnih investicija trebao bi da sadrži i podatke o projektima za koje su obezbjeđena određena finansijska sredstva, odnosno projekte u implementaciji i podatke o prioritetnim projektima bez obezbjeđenih izvora finansiranja, te projekte sa statusom kandidovanih projekata.

Ukoliko kod projekata dođe do proširenja finansijske konstrukcije, promjene će se evidentirati u bazi podataka i ažurirati.

„PIMIS, na neki način predstavlja, jedinstvenu bazu podataka za investicije od lokalnog do republičkog nivoa i predstavlja neku vrstu uvezivanja u smislu prepoznavanja ključnih projekata koji će biti finansirani od lokalnih zajednica, ali i republičkih organizacija. Kada je u pitanju opština Oštra Luka, mi ćemo u narednom periodu imati projekte vezane za infrastrukturu, gdje se posebno ističe završetak izgradnje sportske dvorane u opštini Oštra Luka“, saopšteno je iz ove opštine.

Među različitim vrstama investicija, za najširu populaciju najznačajnije su investicije u socio-ekonomski razvoj, koje podrazumijevaju ulaganja u značajne infrastrukturne projekte opšteg značaja, lokalne infrastrukturne projekte, građevinske objekate, zemljište i opremu.

„To je program koji je započeo 2015. godine, tako da smo mi duži niz godina u toku oko izrade PIMIS sistema, jer već tada smo prošli određene obuke. Međutim, taj program je sada nastavljen i konačno početkom sljedeće godine počinje njegova potpuna primjena. Mi smo imali prilike da kandidujemo određene projekte, a prethodni period je bio testna faza i faza učenja. Sada nam slijedi rangiranje projekata i određivanje prioriteta na području naše opštine i mi ćemo svakako aplicirati. Kada su u pitanju javne investicije na području naše opštine, prema našoj strategiji, prioriteti opštine Novi Grad su iz oblasti privrede, najviše iz sektora malih i srednjih preduzeća, turizma, poljoprivrede, kao i projekti koji doprinose društvenom razvoju, odnosno socijalnoj infrastrukturi“, saopšteno je iz opštine Novi Grad.

Namjera je da u budućnosti Program javnih investicija sve više odražava investicione prioritete RS, te da postane i sredstvo koje će omogućiti praćenje razvoja, kako u odnosu na realizaciju investicija koje su toku, tako i na identifikaciju i planiranje prioritetnih projekata i programa koji treba da služe za ostvarivanje strateških ciljeva definisanih u okviru nadležnosti inistitucija.

(Nevena Stanojević/banjaluka.net)

 

 

 

Servisne informacije za 2. jul 

Servisne informacije za četvrtak 2. jul 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen je šest puta. Dogodilo se devet saobraćajnih nezgoda. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 48 odraslih pacijenta, četvoro djece i obavljeno je 10

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između