NASTAVAK PRIJERATNE TRADICIJE: Na planini Borja i ove godine najmasovniji skup penzionera u RS

Zajedničkom saradnjom dva penzionerska udruženja, Teslić i Кotor Varoš, danas je na lokalitetu Solila, na planini Borja upriličeno druženje pripadnika najstarije populacije.

Predsjednik teslićkog udruženja Mile Đurić pojasnio je da je ovo okupljanje nastavak prijeratne tradicije kada se na istom mjestu povodom 4. jula, Dana borca, okupljao veliki broj stanovnike teslićke i kotorvaroške opštine. On je dodao da su se upravni odbori dva udruženja dogovorila da se prva nedjelja u julu mjesecu obilježava druženjem penzionera, naglasivši da je ovo peta godina njima dragog događaja.

”Cilj ovog okupljanja je da se nastavi tradicija druženja građana opština Teslić i Кotor Varoš povodom 4. jula, Dana borca. Prije rata su se na ovom mjestu redovno okupljali građani ove dvije lokalne zajednice, a sada smo mi penzioneri nastavili tu tradiciju. Osim našeg druženja uz pjesmu i muziku svakako da ćemo danas položiti i vijenac na spomen obilježje poginulih boraca NOR-a koji se nalazi na ovom lokalitetu”, rekao je Đurić.

Predjesnik kotorvaroškog udruženja Ratko Čupić ocijenio je da ovo druženje predstvalja najmasovniji skup penzionera u Republici Srpskoj u toku kalendarske godine. Posebno je naglasio višegodišnju uspješnu saradnju sa Udruženjem penzionera opštine Teslić zbog čega je, kako je istakao, odlučeno da se pristupi bratimljenju ove dvije organizacije.

”Juče smo se dogovorili da narednih dana članovi upravnih odbora naših udruženja naprave sastanak na kojem ćemo zavično donijeti odluku o bratimljenju. Nismo još precizno odredili datum, ali je sasvim sigurno da ćemo ići u tom pravcu. U praksi će to značiti da će naše buduće generacije imati obavezu da se i dalje druže, sastaju i sarađuju, što je vrlo bitno, posebno ako se uzme u obzir da se radi o udruženjima odnosno opštinama koje graniče, ali pripadaju različitim regijama, jedna dobojskoj a druga banjalučkoj regiji”, zaključio je Čupić.

Osim penzionera Teslića i Кotorvaroša ove godine na borjanskom platou Solila, po prvi put, zajedničkom druženju su prisustvovali i penzineri dobojske regije, odnosno Dervente, Modriče, Stanara i Vukosavlja, ukupno 1.200 penzionera.

Za razliku od ranijih godina, ovogodišnjem druženju nisu prisustvovali politički zvaničnici.

Briga o penzionerima među prioritetnim zadacima Vlade RS

Stvaranje povoljnijih uslova za život i obezbjeđivanje boljeg materijalnog statusa radnika u društvu RS, osigurano nizom izmjena u zakonima praćeno je i poboljšanjem uslova za građane treće životne dobi, pa će tako na račune penzionera u Srpskoj u julu biti isplaćen iznos penzija uvećan za dva odsto.

Odluka o vanrednom povećanju penzija donesena je početkom protekle sedmice na sjednici Vlade RS, a u skladu je sa ranijim obećanjima premijera Radovana Viškovića, koji je tom prilikom izjavio da je za te namjene do kraja tekuće godine obezbijeđeno dodatnih 10,86 miliona KM.

Predsjednik udruženja penzionera RS Rade Rakulj pozdravio je ovu odluku Vlade i istakao da smatra da je to početno povećanje za ovu godinu. On je takođe istakao da je ranije dogovoreno da će u skladu sa rastom plata biti povećane i penzije, te da je odnos prosječne penzije u odnosu na prosječnu platu bio 43,5 odsto, a nakon najnovijeg povećanja taj iznos će biti 42 odsto.

Pored povećanja redovnih penzija, novine koje bi se u budućnosti trebale sprovesti u Srpskoj, a koje bi doprinijele poboljšanju životnog standarda penzionera u Srpskoj je i uvođenje sistema besplatnog banjskog liječenja penzionerima sa zdravstvenim problemima čija primanja nisu dovoljna za pokrivanje troškova.

Premijer RS Radovan Višković je uvođenje ovakvog sistema najavio krajem maja, ove godine, a njegovo funkcionisanje zamišljeno je po uzoru na Srbiju, prema kojem direktor Fonda PIO izrađuje pravilnik na osnovu kojeg bi to bilo omogućeno.

“Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako kategoriji penzionera sa malim primanjima omogućimo i tu vrstu pomoći”, izjavio je tom prilikom Višković.

(Saša Bubić/ Nevena Stanojević/ banjaluka.net)

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države

Ćulum predložen za novog direktora SIPA-e

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić predložio je Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e umjesto Perice Stanića, saznaje Klix.ba. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio upravo Fahrudin Radončić. “U ponedjeljak sam stavio van snage prijedlog bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića da za direktora SIPA-e bude izabran Perica Stanić. Nakon obavljenih konsultacija sa parlamentarnom većinom donio sam

UJEDINJENA SRPSKA: U što većem broju podržati SPC i Srbe u Crnoj Gori

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić pozvao je Banjalučane da se u što većem broju okupe sutra na bogojavljenskim svečanostima i i podrže srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC/=u Crnoj Gori u odbrani svetinja. “Pozivamo građane na sabornost, slogu i jedinstvo i da u što većem broju, u miru i dostojanstveno, podržimo SPC i srpski