Vijesti 18.06.2024.

NASTAVAK PROCESA: Odbrane Milorada Dodika i Miloša Lukića u srijedu iznose dokaze

ČITANJE: 2 minute

U Sudu BiH sutra će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita na kojem bi odbrane trebale da počne iznošenje dokaza.

Na ročištu održanom 22. maja Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje svojih dokaza.

Na prethodnom ročištu sudija Sena Uzunović odbila je prijedlog odbrane za saslušanje Kristijana Šmita, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića i Majkla Gestingera.

Prihvaćeni su prijedlozi odbrane predsjednika Republike Srpske za saslušanje predsjednika Vijeća naroda Srpske Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske Јelene Pajić Baštinac, te određeni materijalni dokazi.

Prihvaćen je i prijedlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnog sekretara Vlade Srpske Dalibora Panića i generalnog sekretara Narodne skupštine Borana Bosančića.

Odbrane predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” najavile su da će, između ostalog, dostaviti kao dokumente dopise Vlade Srpske Savjetu bezbjednost UN, dokumente sa sjednice Vijeća naroda Republike Srpske, zapisnik sa saslušanja Dragana Kremenovića, akte sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN iz 1997. godine, akt Parlamentarne skupštne Savjeta Evrope, te akte Okružnog suda u Banjaluci.

Na majskom ročištu Tužilaštvo BiH je nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza o kojima će Sud BiH naknadno odlučivati.

Odbrana Lukića i Dodika prigovorila je Sudu BiH zbog ulaganja određenih akata iz OHR-a koji su prevedeni i ovjereni kod notara, ističući da je notar prekršio Zakon o notarima.

Nakon ročišta Dodik je rekao da odluku o tome da se Šmit ne pozove kao svjedok nije donijela postupajući sudija, nego ambasade SAD, Velike Britanije i Njemačke koje štite nelegalnog Šmita u pokušaju da nametnu sistem koji hoće.

Dodik je rekao da je Šmit trebalo da dođe u Sud BiH kako bi se, kako kaže, vidjelo šta je kod njega povrijeđeno, ali da su ga Sud i Tužilaštvo zaštitili, dok optužuju domaće ljude, prenosi Srna.

Ročište je zakazano za 13.00 časova.

Oznake: Milorad Dodik