Vijesti 25.01.2018.

Nastavak suđenja bivšem zamjeniku pravobranioca RS: Prihvaćena žalba grada na presudu u slučaju „Građa“

ČITANJE: 3 minute

Grahovac je saslušan kao svjedok tužilaštva na suđenju bivšem zamjeniku pravobranioca Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću.

Republičko tužilaštvo tereti Stojčinovića da je omogućio preduzeću „Građa“ da gradsko zemljište vrijedno nekoliko miliona maraka upiše kao svoje.

U Gradskoj upravi Banjaluka rekli su da ovo smatraju velikom pobjedom jer je Okružni sud poništio odluku RUGIP da pravo nad zemljištem ima “Građa” i slučaj je vratio na novo suđenje.

Grahovac je ispričao da kada je preuzeo slučaj „Građa“ da je odbijena žalba ovog preduzeća da se upišu kao vlasnici, a da je zatim u prvostepenom postupku RUGIP promijenio svoju odluku i prihvatio žalbu ovog preduzeća.

– Pošto su donijeli odluku a da nije saslušan vještak, otišao sam na konsultacije kod Stojčinovića i dogovorili smo se da napišemo žalbu. Napisao sam je i otišao na godišnji, kada sam se vratio vidio sam da nije potpisana. Čuo sam da su poslali podnesek u kojem je navedeno da se izjasne o ovom slučaju – pojasnio je Grahovac.

Na pitanje Stojčinovićevog advokata Zorana Tanasića da li se taj podnesak može smatrati kao žalba, Grahovac je potvrdno odgovorio.

Zatim je Stojčinović rekao da žalbu nije potpisao jer nije sadržavala osnovne elemente.

Zbog slučaja „Naš dom“ kao svjedok je saslušana i Aleksandra Lihovac koja je odbornik u Gradskoj skupštini Banjaluka, a koja je bila predsjednik Upravnog odbora Radničkog univerziteta.

Ispričala je da dok je bila na čelu UO da su dobili obavještenje da se moraju iseliti iz zgrade, a navedeno je i da trebaju platiti rentu za korištenje zgrade od po 10.000 KM mjesečno.

– Upravni odbor se tada sastao i donijeli smo odluku da o tome obavijestimo policiju, pravobranilaštvo, kao i Grad Banjaluku jer su nam oni ustupili ovaj prostor – rekla je Lihovčeva.

Ona je istakla da je po njenim saznanjima da je preduzeće „Naš dom“ bio jedan od korisnika zgrade.

Kao svjedok tužilaštva saslušan je i Boris Srdić koji je zaposlen u Društvu za upravljanje penzionim fondom RS, a koji su bili akcionari u preduzeću „Naš dom“. Kaže da nekoliko godina sjednica akcionara tog preduzeća nije bila održana, a da je bila 2016. zakazana i da je tada prvi put uspio stupiti u kontakt sa većinskom akcionarom Goranom Bojićem.

– Objasnio sam im da nisu po zakonu zakazali skupštinu i oni su to prihvatili. Bilo je dosta priče oko te zgrade, ali je najbliža bila da se proda – istakao je Srdić.

Šteta oko 24 miliona KM

Prema optužnici Republičkog tužilaštva Mirko Stojčinović i Borislav Jelečić se terete da su oštetili Grad Banjaluku za oko 24 miliona maraka.

Optužnica Stojčinovića tereti da je preduzećima „Naš dom“ i „Građa“ omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime su pričinili štetu od 7,5 miliona maraka. Stojčinović je optužen i da se zajedno sa Jeličićem u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku. Na ovaj način oštetio je Grad za oko 16,3 miliona KM.

(Euro Blic)