Vijesti 23.03.2021.

Nastavlja se dezinfekcija javnih prostora, danas zatvori, sutra UKC RS

ČITANJE: 2 minute

Vršilac dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović izjavio je da su timovi Republičke uprave do sada završili dezinfekciju prioritetnih prostora i površina u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, svim opštinama Istočnog Sarajeva, te u Prijedoru i Doboju.

“Prioritet su bile republičke institucije, osnovne škole, vrtići, svi oni prostori koje koriste rizične kategorije i to je završeno”, rekao je Novitović Srni.

On je dodao da se danas i sutra, prema prioritetu koji je odredilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, sprovodi dezinfekcija zatvora.

“Danas će biti dezinfikovani zatvori u Istočnoj Ilidži, Trebinju, Banjaluci i Doboju, a sutra u Bijeljini i Foči”, rekao je Novitović i najavio da će u četvrtak i petak, 25. i 26. marta, biti dezinfikovane prostorije svih sudova i tužilaštava u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, najveća akcija biće dezinfekcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, koja je planirana za sutra.

On je dodao da će u toku sedmice biti dezinfikovane sve škole i vrtići, bez obzira da li su državni ili u privatnom vlasništvu.

“Imamo dovoljno vremena da u toku ove sedmice, dok nema nastave i do povratka đaka u klupe, završimo dezinfekciju škola”, kaže Novitović.

On je istakao da su neke lokalne zajednice, poput Trebinja, Bijeljine i Teslića, timovima Republičke uprave civilne zaštite u ovom poslu kao pomoć pridružile svoje timove, što im znatno olakšava dezinfekciju.

“Lokalne zajednice treba da shvate da mi nismo njihov servis i da ne radimo ono što bi oni trebalo da rade. Republička uprava ne treba da zove lokalne zajednice i nudi im dezinfekciju”, poručio je Novitović i objasnio da će Republička uprava civilne zaštite pružiti podršku lokalnim zajednicama u dezinfekciji, ali samo ako oni to ne mogu sami i ako to zatraže.

On je naveo da je dezinfekcija svih javnih prostora i površina samo dio preventivnih mjera za suzbijanje širenja virusa korona, uz fizičku distancu i nošenje maski.

“Naša je odgovornost da kvalitetno provedemo dezinfekciju na svim javnim površinama i to radimo po prioritetima”, rekao je Novitović.

(Srna/ N.S)

Oznake: dezinfekcija